Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

W ramach oczekiwania na produkcję i dostawę swojego nowego samochodu chcę się dowiedzieć jak najwięcej o użytkowaniu i eksploatacji nowego samochodu, tak żeby cieszyć się nim długo i bezawaryjnie.

Nie znalazłem podobnego wątku, ale jeśli istnieje takowy, bardzo proszę o przekierowanie.

Myślę że fajnie byłoby zebrać to w jeden większy poradnik, który można podwiesić na forum.

Czy moglibyście się podzielić Waszymi doświadczeniami i rzeczami które obowiązkowo trzeba robić, a także takimi których robić nie należy w nowym samochodzie?

Przygotowałem kilka wstępnych tematów, proponuję dla każdego utworzyć sekcje: Dobrze / Źle / Zapamiętaj i w każdej umieszczać bardzo konkretne informacje.

To jak, pomożecie?

1. Jazda autem ze skrzynią automatyczną (8-B ZF)

Dobrze

-> Parkuj auto sekwencją: zatrzymanie całkowite -> N -> zaciągnięcie ręcznego -> P

-> ...

Źle

-> Wrzucanie N gdy auto jest w ruchu

-> ...

Zapamiętaj

-> ...

2. Docieranie silnika - tak czy nie? Jak?

Dobrze

-> ...

Źle

-> ...

Zapamiętaj

-> ...

3. Kiedy pierwsza wymiana oleju? Wg komputera? Czy po 2k/3k/5k km?

Dobrze

-> ...

Źle

-> ...

Zapamiętaj

-> ...

4. Wszystko co trzeba wiedzieć o xDrive

Dobrze

-> ...

Źle

-> ...

Zapamiętaj

-> Przy napędzie xDrive, wszystkie 4 opony powinny mieć taki sam obwód - jeśli opona ulegnie przebiciu/zniszczeniu, najczęściej trzeba wymienić cały komplet, lub wyszukać bardzo podobnie używaną, co może być ciężkie do zrealizowania i sprawdzenia

-> ...