Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam e46 m54b22. Od jakiegoś czasu wyskakuje mi check. Za każdym razem są to błędy 123 (termostat) i 228 lambda. Czy od tych błędów może byc podwyższone spalanie ? Auto w gazie, rok temu przed założeniem instalacji spokojnie schodzilem do spalania 8.5 na PB w trasie do 140km/h. Obecnie przy jeździe 130-140 komputer pokazuje 10-11, a spalanie gazu jest na poziomie 13-14 litrów.

Termostat pracuje chyba prawidłowo, szybko sie auto nagrzewa i wskazówka zawsze w pionie. Dodam że jak trochę auto przykatuje to w kabinie zaczyna robic sie gorąco. W inpie pokazuje że błąd wyskoczyl przy 0 obrotach i 12 stopniach... wyskakuje on tylko na trasie.

Jakieś pomysły skąd te błędy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

228 to zły skład mieszanki, trzeba ocenić korekty paliwowe. Odłącz cewkę przy zbiorniku lpg, wypal resztę gazu aż przełączy na pb kilka razy, skasuj adaptacje i zrób 100 km na samym pb, jak problemu nie będzie to wiadomo, że instalacja do strojenia a jak błąd pojawi się to zapewne masz nieszczelny dolot.

Błąd 123 to grzałka termostatu, więc termostat jest do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tym przypadku behr jest tym samym co ori.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.