Skocz do zawartości

Pacjent 735i 99r getriebenotprogramm bardzo dziwny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie wiem czy dobrze zakładam temat, jestem tutaj nowy więc jeśli coś nie tak to proszę o wyrozumiałość.

A więc tak:

pacjent to 735i z 99r (polift) z gazem. Bardzo dziwny przypadek z getriebenotprogramm chodzi mianowicie o to:

trasa 210Km bez żadnego zarzutu na każdym biegu, na sporcie, na normalnym D bez żadnych usterek. Po powrocie do domu postój samochodu około 40minut, temp wynosiła około -2/-3 stopnie około 19, kolejna podróż i podczas wyprzedzania na sporcie było dośc mocne szarpniecie i wyskoczył getriebenotprogramm, zaświeciły się z pomarańczowych: kontrola trakcji, ABS, skrzynia biegów (wykrzyknik), z czerwonych: ikona akumulatora, nastąpiło przygaszanie zegarów oraz lekkie ściemnianie całego oświetlenia, przerwanie radia i ponowne włączenie.

Po krótkiej chwili ikony zgasły, błąd zgasł ale samochód na D nie poruszył się na "jałowym" do przodu, trzeba było gazować. Po kilkukrotnym zgaszeniu auta, i odpięciu akumulatora getriebenotprogramm znikł, biegi wchodziły normalnie, podczas mocniejszego dodania gazu ponownie w/w efekty oraz getriebenotprogramm. Akumulator odłączony na około 3 godziny ponownie zapięty.

Kolejny dzień:

Po odłączonym akumulatorze na 3h dzień wcześniej samochód został odpalony bez żadnego problemu, żaden problem nie wyskoczył. Krótka trasa, lekkie gazowanie, żadnego błędu. Postój na włączonym silniku mocniejsze gazowanie i ponownie getriebenotprogramm oraz ikonki. Tym razem na wolnych obrotach ikonki nie zniknęły tylko paliły się cały czas, podczas dodania gazu zapalał się akumulator (zdjęcia poniżej).

http://i63.tinypic.com/2vc8ebc.jpg

http://i67.tinypic.com/spas87.jpg

Zgaszenie silnika, ponowne odpalenie i od razu getriebenotprogramm oraz nieznikające kontrolki. Podczas powolnym powrocie do domu kontrolki gasły i się zapalały a po dotknięciu pedału gazu zapalał się akumulator. Podczas takowego powrotu migają ikonki od trakcji, skrzyni, ABS i było czuć spaleniznę (jakby kable, bezpieczniki) i od strony pasażera tam gdzie schowek niewiele ale widoczny siwy dymek. Auto zostało momentalnie zgaszone, pod schowkiem nie widać spalonych kabli, pod maska, bezpieczniki też nie popalone (w sensie obudowy) żadnego stopienia plastiku nigdzie. 5minutowy postój samochód odpalony ponownie, brak dymku, brak getriebenotprogramm oraz ikonek. Dojazd do domu na wolnych obrotach około 1,5/2tys obrotów, problem nie wyskoczył. Akumulator odłączony w celu ładowania by sprawdzić czy przyczyną jest zbyt słabo naładowany akumulator.

Wizyta u mechanika i podpięcie pod komputer wykazało błąd "napięcie akumulatora". Po wykasowaniu błędu i ponownym sprawdzeniu ponownie błąd "napięcie akumulatora" dodatkowo w każdym module błąd z elektroniką odnośnie napięcia. Błędy wykasowane, zostały wyczyszczone główne masy pod maską i od akumulatora, dodatkowo styki z akumulatorem. Sprawdzone ładowanie, spadek jest o 0.1 czyli alternator i regulator odpada. Po kasacji błędów, podczas pomiaru na akumulatorze i przygazowaniu do 5tys obrotów zapalił się akumulator i zaczął migać do momentu spadku obrotów.

Auto zostawione u mechanika, podejrzenia że coś głębiej z elektryką. Będą sprawdzane:

moduły czy gdzieś nie jest coś spalone

masy jak wyglądają

instalacja gazowa czy gdzieś nie ma przebicia

i generalnie jakieś rzeczy związane z elektryką

mam nadzieję, że coś będzie wiadomo, bądź po tych informacjach ktoś ma jakiś pomysł gdzie i co jak?

Jakie kolejne kroki podjąć bądź co to może być, że takie zachowanie jest? Ktoś miał taką przypadłość?

Dodam, że olej w skrzyni, wraz z uszczelką oraz filtrem wymieniony w styczniu tego roku przez poprzedniego właściciela.

Opublikowano

PUNKT nr 1!

Podepnij samochód pod kompa!

Bez tego nie ruszysz do przodu i nie jeździj z E38 do ludzi, którzy są specami od wszystkich marek.

Sprawdź przede wszystkim przepływomierz i na pewno wymień akumulator.

Miałem podobny przypadek ze skrzynią biegów, szarpanie, skoki. Zrobiłem eksperyment i pojezdziłem po znajomych, ktorzy mają warsztaty.

Kazdy mowił, że to skrzynia, sterownik skrzyni itd. Koszty oczywiście od 5 tys w górę.

I co się okazało, pojechałem tam gdzie zawsze jeżdże z BMW. Podpięcie pod kompa. Wyrok: zła praca przepływomierza.

Wymieniłem przepływkę i.... skrzynia przestała szarpać, silnik zaczął jakby mruczeć, w ogóle wóz zaczął lepiej jechać, poprawiła się kultura pracy, nawet zaryzykuję, że zaczał mniej palić.

Zanim zaczniesz czepiać się skrzyni, oleju w skrzyni to sprawdz całą resztę, ktora na pewno bedzie mniej kosztowna.

ALE! Podpięcie się pod komputer i diagnoza to podstawa!

Opublikowano
  • Autor
Kolego sympatyczny tak jak napisałem w poście wyżej błąd jaki komputer wykazał to napięcie akumulatora. I teraz pytanie czy od razu wymienic akumulator i zobaczyć czy błąd wyskoczy czy zabrać się za dalsze diagnozy czy gdzieś nie ma zwarcia mu jakiegoś przebicia
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam kolego. Czy rozwiązałem swój przypadek? Proszę o odpowiedź bo mam identyczny przypadek.