Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z mechanizmem wycieraczek z przodu w swoim BMW X E83 2005 rok 2.0D. Gdy wycieraczki działają metalowa obudowa ociera o kant maski - zaczepia o niego. Ogólnie mocowanie wycieraczki m- chodzi mi o ten trzpień co jest na niego nakręcana nakrętka ma bardo duże luzy na boki. Gdy zdjąłem piorą z tego trzpieni to w gnieździe jest duży luz. Byłem u kilku mechaników i w serwisie to kazali mi wymienić cały mechanizm wycieraczek ale to jest koszt około 1000 zł. Oglądałem rysunki z katalogu i zamówiłem pierścień tłumiący drgania. Czy to pomoże ? Wydaje mi się że uszkodzony on jest a nie cały mechanizm. W tym gnieździ w karoserii nie ma żadnych tulejek i nie można kupić osobno gniazda. Ma ktoś może jakiś pomysł. Ostatnio miedzy trzpień od mocowania wycieraczki a gniazdo włożyłem kawałek blaszki. Pomogło na jakiś czas ale to jest taka prowizorka i mnie denerwuje. Proszę o jakąś pomoc. Z góry dziękuje.
Opublikowano
Można i tak . Lecz czy na pewno jest to wina mechanizmu ? Nie wydaje mi się że metalowy trzpień mógł się tak wytrzeć i robić takie luzy. Może to wina tego gniazda ?
Opublikowano
Naprawiłem. Jadnak to nie był pierścień ale wymieniłem koszt 40zł. Uszkodzony był mechanizm wycieraczek. Serwis 1000 zł za kawałek pręta z plastikiem . Na alegro zamiennik 170 zł i działa. Gdy wycieraczka obciera o maskę to lepiej naprawić gdyż pióro potrafi się podstawić i nawet wybić szybę . Pozdrawiam.
  • 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 28.02.2019 o 13:34, piotruś 123 napisał(a):

Naprawiłem. Jadnak to nie był pierścień ale wymieniłem koszt 40zł. Uszkodzony był mechanizm wycieraczek. Serwis 1000 zł za kawałek pręta z plastikiem . Na alegro zamiennik 170 zł i działa. Gdy wycieraczka obciera o maskę to lepiej naprawić gdyż pióro potrafi się podstawić i nawet wybić szybę . Pozdrawiam.

Czy mógłbyś opisać, jak zdemontowałeś podszybie, żeby dostać się do mechanizmu wycieraczek?

Z góry dzikuję.