Skocz do zawartości

320i M54B22-wypadanie zapłonu na 3 cylindrze na wolnych obr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Problem wygląda następująco. Wypada mi zapłon na 3 cylindrze, wyłącznie gdy auto pochodzi chwilę na wolnych obrotach. Jak uruchamiam samochód i od raz jadę, to wszystko jest OK do zatrzymania. Autem zaczyna bujać, po chwili traci moc i pojawia się check. Wtedy jedynie ponowne uruchomienie pomaga i tak w kółko. Można to obejść poprzez leciutkie podwyższenie obrotów stojąc na światłach, do ok. 1 tysiąca, wtedy zapłon nie wypada. Co zrobiłem do tej pory:

- Miałem zmienić świece, ale po zdemontowaniu starych się okazało, że nowe kupiłem do innego silnika (nieplatynowe Beru), więc po przeczyszczeniu zostały włożone stare w kolejności przypadkowej. Nie pomogło, nadal zapłon wypada na 3 cyl.

- Podmiana cewek między 3, a 4, nie pomogło, nadal misfire na 3.

- Dolot wydaje się ok.

Podejrzewałem albo świece (które tak czy siak wymienię) albo cewki, ale wygląda na to, że są w porządku.

Jakieś jeszcze pomysły?

Opublikowano

domyślam się że masz LPG w aucie i źle dobraną mape do silnika.

Mam to samo od paru lat i tylko polecany gaziarz ( a byłem u kilku ) mi w tym pomógł.

ja osobiście mam założone świece ngk 4 elektrodowe

Opublikowano
domyślam się że masz LPG w aucie i źle dobraną mape do silnika.

Mam to samo od paru lat i tylko polecany gaziarz ( a byłem u kilku ) mi w tym pomógł.

Nie mam LPG.

Uszczelka cewki.
Chodzi Ci o pokrywę zaworów czy fajkę?
Opublikowano

Co ma disa do wypadania zapłonu? :mrgreen:

Wymień na sprawny wtryskiwacz na tym cylindrze lub zamień miejscami i zobacz czy błąd wędruje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wymiana świec, cewek nic nie dała. Pomiar kompresji pokazał 6bar na 3 cylindrze (pozostałe od 10 do 12). Po kapnięciu olejem kompresja na 3 cylindrze 14 bar... Pierścienie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety bywa i tak..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.