Skocz do zawartości

Zrobiłem 20tys km na półsyntetyku mobil. Czy teraz wlać synt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy teraz moge wlać syntetyk? Auto to e36 328 z pewnym przebiegiem 161tys km. Silnik teraz chodzi tak jak powinien. Nie bierze nawet grama oleju. Latem w upały miałem wrażenie, że olej jest troche za rzadki, teraz jest ok. Chciałbym jak najlepiej dla silnika i myśle czy nie wlać pełnego syntetyka... (bo wiem juz, że nie bierze oleju)

- co byście wlali ??

- ile tego oleju sie mieści w 2,8 ?

Pozdro

kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano

Witam

Jak Ci nie bierze olejku,to nie zmieniaj.

Chyba ,ze ten polsyntetyk za bardzo zgestnieje przy ujemnej temperaturze,ale polsyntetyki sa dobre.Ja bym nie kombinowal,chociaz sam jezdze na pelnym syntetyku.Mam M 40 i moge sobie pozwolic na eksperymenty :P a Ty masz fajny motorek i trzeba o niego dbac.

pozdrawiam

Opublikowano

Zgadzam się z Belgus'em.

Jak nie bierze CI oleju, ani nie masz innych objawów (np stukające szklanki) nie przechodź na syntetyk. Trzymaj się tego, co jak widać w pełni odpowiada Twojemu silnikowi, czyli półsyntetyk dobrej firmy.

Pzdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja jeżdżę na systetyku, ale nigdy nie miałem lanego innego.

W poprzedniej wlałem półsystetyk po mineralce (w warsztacie, bo nie wiedzieli, a dowiedziałem się po fakcie) i skończyłem silnik (luzy, przecieki i chodził, jak TD, a był M20B20). Raczej pozostań na półsyntetyku.

Kai
Opublikowano

Zaryzykowałbym wlanie syntetyka w egzemplarzu benzynowym latającym na średnich i długich trasach (minimum 100-150 km za jednym zimnym odpaleniem). W takim silniku jest wtedy na tyle mało osadów, że ryzyko rozszczelnienia jest niewielkie.

Ale w egzemplarzu benzynowym jeżdżących przeważnie w ruchu miejskim i sporo na krótkich odcinkach, tudzież w każdym wysokoprężnym, pozostałbym przy dobrym półsyntetyku.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).