Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kliku dniu mam dziwny problem.

Pojechałem na miasto i wszystko było w porządku. Kilka razu wysiadałem i wsiadałem do samochodu.

Później czekałem na żonę, zgasiłem silnik ale nie otwierałem drzwi ani nie wyjmowałem kluczyka ze stacyjki.

Nie wiem czy w każdym jest tak samo ale mając ustawione światła na "auto" po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka światła postojowe świecą się do momentu otwarcia drzwi.

Jakiś czas później odpaliłem samochód i ruszyłem do domu.

Zauważyłem, że pomimo opcji "auto" nie świeci się zielona dioda na przełączniku i nie działa asystent świateł drogowych i przestało działać doświetlanie zakrętów.

Po powrocie do domu zgasiłem samochód, wyjąłem kluczyk i wysiadłem. Światła postojowe nie zgasły w chwili otwarcia drzwi.

Próbowałem kilkukrotnie ruszać przełącznikiem świateł. Co ciekawe, jeśli próbuję włączyć jedną stronę manetką od kierunków to wtedy wyłącza jedną stronę a druga świeci.

Podłączyłem samochód pod komputer i w module świateł pojawia się błąd przełącznika świateł pozycja 1 i 2, oraz błąd potencjometru jakości, przełącznika przednich i tylnych świateł przeciwmgielnych.

Znajomy również ma E60 z dynamicznymi xenonami i światłami przeciwmgielnymi więc zamieniłem przełączniki. Jego nie działają w moim samochodzie natomiast moje bez problemu sterują u niego.

Jedyne co działa z całego przełącznika to guzik od włączania i wyłączania HUDa.

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, naładowałem akumulator, z wiadomych przyczyn odłączałem na noc klemę z akumulatora i niestety nic nie pomaga.

Wczoraj wymontowałem moduł świateł, ale nie widać na nim żadnych uszkodzeń.

W związku z tym pytanie.

Czy to będzie uwalony moduł świateł czy raczej szukać przyczyny w innym miejscu?

Jeśli moduł to czy da się go jakoś naprawić (nie znalazłem żadnego ogłoszenia odnośnie naprawy LM z E60) czy szukać używanego?

Jeśli używany to czy może być starszy od obecnie posiadanego jeśli pasuje do listy: https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/9203082-modul-swiatel/vCU79043. Mój ma numer 61 35 9 137 776

Opublikowano

Zamówiłem drugi moduł pasujący numerami do obecnie posiadanego.

Nic to nie zmieniło i w dalszym ciągu jest tak samo.

Wg moich pomiarów brakuje napięcia 5V, które powinno iść do przełącznika świateł i centralka z tego powodu chodzi w trybie awaryjnym

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Tak. W moim przypadku winowajcą okazał się przedni czujnik wysokości. Robił jakieś zwarcie i światła nie gasły.

W chwili jak go odłączyłem wszystko wróciło do normy. Nastąpiła szybka wymiana i teraz działa jak należy.