Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z moim BMW E87 120d 122KM M47. Ma momenty, że jak się nagrzeje to zaczyna głośniej chodzić. Odgłos przypomina mi dziurawy kolektor wydechowy (cyka, pyka, pierdzi, najbardziej słyszalne w środku).

Tak wygląda normalna praca:

https://youtu.be/frxM2Qox1_0

Tak wygląda głośna praca:

https://youtu.be/kG-5PgHviQc

Rzeczy zaczęły się dziać po wymianie świec i egr. Co mi nie daje spokoju to uszczelki kolektora dolotowego (nie dałem nowych ale stare nie wyglądały źle) i wymiana egr na używany ale sprawny bo stary był zatarty i tłoczek się nie ruszał w ogóle. Nie wiem czy czasem nie jest głośniej jak egr zaczyna pracować. Chcę zmienić na stary i zobaczyć działanie. Czy jest też sens wymieniać uszczelki kolektora? On mógłby powodować głośną pracę? Bardziej chyba nierówną? A auto pracuje równiutko.

Drażni mnie to niemiłosiernie bo jeździłem całe życie benzyną a teraz nie dość, że kleklekle to jeszcze coś pierdzi. Dramat...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma błędów od tego "nowego" zaworu egr? Uszczelki nie mają związku, bardzo rzadko są w stanie, który może powodować nieszczelności.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba przeanalizować masę powietrza i można ograniczyć egr.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wczoraj sprawdzałem błędy. Dalej tylko świec. Chodzi jak chce. Raz pierdzi raz chodzi jak trzeba. Kurde nawet jak to ma związek z egr to co powoduje to pierdzenie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nagraj masę powietrza, wolne obroty i po rozgrzaniu, następnie podczas jazdy, 4 bieg i gaz w podłogę bez odpuszczania od 2000 rpm. W inpa zakładka nominal/actual.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A to nie czasem rozrząd? Mogę zweryfikować jakoś stan rozrządu? Męczy mnie psychicznie już to. Lubię mieć sprawne auto.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież napisałeś, że stało się to po wymianie zaworu egr oraz świec :roll: to dlaczego nagle rozrząd? Ma 500-600 tys. km? Choć to też mało.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Była centymetrowe pęknięcie na katalizatorze. Pospawali dziś. Auto chodzi teraz dużo ciszej. Potestuję dłużej i zobaczymy.

Po tygodniu jazdy cisza wciąż. To było to. Auto jest dużo cichsze. Nareszcie mnie tak nie drażni ten klekot :8)