Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Z góry dzięki za pomoc.

Od jakiegoś czasu, po naciśnięciu start, jest tylko cyknięcie rozrusnika, obroty na pol sekundy wejda na 500 i nic. Zero bledu. Nacisne jeszcze raz i juz wszystko ok, rozrusznik zakrecil. W pamięci nie ma zadnych bledow. Czy to moze byc powiazane z aktualizacja sterownikow w aucie czy zupelnie cos innego? Czy ktos sie spotkal z czyms takim?

Opublikowano
Problem rozwiązany - dla potomnych - elektromagnes rozrusznika. Musiał się nagrzewać, bo aż zmienił kolor na niebieski.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety muszę odkopać temat - wymiana elektromagnesu pomogła na chwilę lub to był efekt placebo, po paru dniach problem powrócił. Wymieniłem dzisiaj rozrusznika i znowu parę razy się to zdarzyło. Jutro pojadę jeszcze na test akumulatora, bo to kolejny pomysł do sprawdzenia. Tylko czy przy aku w kiepskim stanie byłoby by tak, że raz nie odpala a po 1-2 próbach już tak?

Przeczesałem jeszcze inne fora i sugerowali sprawdzić kabel od uziemienia/masy oraz ostatecznie pompę paliwa.

Opublikowano
Kolejny update - auto wywaliło błąd czujnika położenia wału korbowego - nieprawidłowa wartość. Wymienię czujnik i dam znać, mam nadzieję, że to nie jest związane ze złym ustawieniem rozrządu.
Opublikowano

Jutro ma przyjść czujnik, więc zobaczymy w międzyczasie. W każdym bądź razie, może ktoś ma chwilę czasu i obejrzy film z problem ( https://streamable.com/ptzuy ).

Generalnie auto odpala i chodzi dobrze, ale dopiero za ktorymś razem. Czasem za pierwszym, częściej za drugim, czasem rzadziej. Wymieniony był najpierw elektromagnes rozrusznika, potem sam rozrusznik - bez efektów. Sprawdzony został akumulator, jest wszystko z nim ok. Kabel plusowy od rozrusznika tez sprawdzony. Jedyny blad w silniku to 273E00, czyli czunik wału korbowego - nieprawidłowy sygnał.

Opublikowano
Auto naprawione - za całe 19 zł, czyli koszt wymiany kabla od masy. Można zamknąć temat i zostawić dla potomnych.