Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem z uruchomieniem mojego e30 320i (silnik 84 rok)

sprawa wygląda następująco: samochód nie dostaje paliwa do cylindrów, wtryskiwacz rozruchowy równiez nie działa,

podpinając "na krótko" do akumulatora wtryskiwacz rozruchowy, autko zapaliło, ale po odpięciu go przestaje pracować.

do wtrysków tych już "normalnych" nie dochodzi chyba prąd, bo gdy sprawdzałem wtryski po kolei równiez podpinając każdy bezpośrednio do akumulatora, działały

nie wiem czy problemem jest komputer czy inne jakieś urządenie o którego istnieniu nie wiem

proszę o pomoc

dawid

http://images21.fotosik.pl/249/3d76349318abecfa.gif

Bardzo Mądry Wybór

firma "brain69" pozdrawia wszystkich:)

Opublikowano

a na pewno dostałeś wszystkie elektryczne i elektroniczne graty do silnika?

bawiłeś się też /jak pisałeś/ z tymi wszystkimi wiązkami... może coś tam pomyliłeś i warto by było to sprawdzić?

no i jeszcze takie pytanie: masz właściwy sterownik do swojego silnika? niestety jaki numer powinien być dla twojego silnika to ci nie powiem.

jak podłączysz normalnie, to nie dostaje paliwa wcale, czy niewystarczającą ilość? bo jak to drugie, to powodów może być sporo: pozapychane wtryski (ale wtedy by chyba zapalał...), regulator ciśnienia paliwa-warto powalczyć, pompa paliwa (o właśnie: czy u ciebie jest taka sama jak w 2.0? chodzi o to jakie daje ciśnienie)... a może masz po prostu walnięte te wtryski?

no i jeszcze optymistyczny wariant: wolne obroty we wczesnych m20 regulowal chyba taki sprytny mechanizm podciśnieniowy - jeżeli jest coś z nim nie halo, to też będą jaja. było już gdzieś o tym...

posprawdzaj se to wszystko, poskladaj i śmigaj! :wink:

powodzenia

Opublikowano

dostałem raczej wszystko bo kupowałem gadżety od gościa "3er" z chorzowa a on jest bardzo solidny i dużo mi doradza a co najwazniejsze ma mega ceny. dla przykładu wczoraj zamówiłem u niego komputer do silnika i chłodnicę, to powiedział ze dorzuci mi drugi komp bo mu nie jest już potrzebny a działa, sterownik do pompy paliwa(choć jeden już mam, wszyskie weże i zbiorniczek wyrównawczy do chłodnicy, jakieś tam jeszcze zabawki i to wszystko za 120zł. poezja, ceny ma super, a częsci w super stanie.

a propos moich wtrysków to dają paliwo tylko jak się je podłączy do akumulatora bezpośrednio i ciśnienie mają bardzo ładne wtedy. a jak już chcę to zrobić droga "oficjalną" czyli ze stacyjki to za nic nie dają ani kropli, nawet nie słychać takiego charakterystycznego kliknięcia zdaje się elektromagnes tam w nich jest. a jak podpiąłem żarówkę żeby sprawdzić czy jest prąd w kablu do wtrysku to nie zaświeciła

raczej wszystko sobie dobrze podłączyłem bo razem z "3er'em" przez telefon gadając szliśmy po kablu i napotykając na wtyczkę mówił mi do czego podpiąć. Teraz on też coś stara się mi pomóc, i zobaczymy co będzie jak zamienię kompiuterki:)

pozdrawiam

dawid

http://images21.fotosik.pl/249/3d76349318abecfa.gif

Bardzo Mądry Wybór

firma "brain69" pozdrawia wszystkich:)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Mam problem z moim E30 m20b20 1991 rok. Mianowicie nie pali mi na jeden cylinder na benzynie. Na gazie jest oki. Podejrzewałem wtryskiwacz po sprawdzeniu cewki, kopułki, kabli i świec (wymiana na nowe). Nie musiałem tego robić ponieważ na gazie jest git ale już był czas na wymianę.

Pierwszy wtryskiwacz był trochę zalany. Nie wiem od czego, był cały oblepiony w przeciwieństwie do pozostałych. Byłem pewny że jest zapchany i cieknie itd. Po wymontowaniu podłączyłem go na sztywno do 12V i otwiera sie oraz przy przedmuchaniu też w miarę dobrze się zachowuje.

Teraz mam pytania:

Jak sprawdzić dokładnie wtryskiwacz? Można to zrobić prostym sposobem?

Jak sprawdzić listwę wtryskową - (sterującą wtryskiwaczami) ?

Jaki jest objaw zapieczenia wtryskiwacza (jeżdżę na LPG wiec jest to możliwe) ?

Czy jest możliwe że puszcza o-ringiem i nie trzyma w ten sposób ciśnienia?

Czy jest możliwość że wtryskiwacz jest nieszczelny i puszcza bokiem?

Proszę o jakąkolwiek pomoc ponieważ dziś mechanicy nie pracują a ja na jutro potrzebuje sprawny samochód.