Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewien problem. W BMW E65 2005.06 wymieniłem moduł bluetooth z Everest E65 ECE na TCU1.5 MOST ECE nr 9149615, po to aby móc podłączyć auto z telefonem przez bluetooth. Jest teraz w mmi ikonka phone, bluetooth się podświetla, parowanie również, przy próbie parowania pojawia się w telefonie urządzenie BMW02092 klikam połącz wpisuję pin z TCU1.5 MOST i po chwili mam informację " nie udało się nawiązać połączenia.."

Przy próbie zczytania w ncs TCUM - codiren lessen wywala błąd coapi2041.

W Winkfp przy próbie wpisania Enter ZUSB numeru 9231089 - taki jest numer pobrany z inpy ( tego nowego TCU1.5), wywala błąd "Error on determining the ZB number", W Winkfp mam wgrane dane spdaten od E65 i tam tego numeru nie ma. Zgrałem sobie spdaten od E70 i tam już ten numer 9231089 jest. Zamieniłem pliki data z e70 do e65 dla TCUM tak aby WINkfp widział numer 9231089 i zrobiłem zmianę VIN, poszło bez problemu, ale nadal nie mogę odczytać ustawiań TCUM i telefon nadal się nie może sparować.

W ncs gdy wybiorę ecu TCUM przed próbą zczytania pojawiają się napis z nazwami plików między innymi: tele60_2.prg, TCU_MOST.C02 , w spdaten mam też oprócz tele60_2.prg też tele60_3.prg oraz TCU15MOS.cxx(xxcyfry) , można je podmienić? Może w tym problem?

Walczyć z tym czy wymienić na EVEREST E65 ECE z 2006 roku? Co myślicie?

Proszę jeszcze o informację czym w zasadzie różnią się EVEREST od TCU1.5 MOST?

Opublikowano

Aktualizacja:

Problem polega na tym , że TCU1.5 MOST , który nabyłem ma wgrane oprogramowanie nr 9231089 , a ostatnie oprogramowanie przewidziane dla E65 to 9206778A. Dlatego działa nieprawidłowo. Teraz muszę sprawić, aby cofnąć wersję oprogramowania do 9206778A. Jak to zrobię napiszę co i jak.