Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Jakiś czas temu nabyłem BMW serii 1 e81 z silnikiem 116i 122km (n43) przebieg 140 tyś.

Po pewnym czasie użytkowania zaniepokoił mnie pewien odgłos dochodzący z silnika. Jest on wyraźny po rozgrzaniu się samochodu i pojawia się po puszczeniu nogi z gazu gdy obroty spadają, zamieszczam link do filmiku w którym jest to widoczne a raczej słyszalne: https://files.fm/f/fgd6psvc

Jakiś czas temu gdy byłem u mechanika był zlewany olej w którym nie było opiłków i wydawał się być czysty.

Podejrzewam rozrząd lub panewki na diagnozę u mechanika jestem umówiony dopiero po nowym roku. Byłem na akcji serwisowej w ASO podczas której sczytano błędy pompy olejowej oraz 2x sondy lambda które są cykliczne (pojawiają się co kilkanaście kilometrów).

Kolejnym problemem jaki zauważyłem jest lekkie strzelanie z wydechu na zimnym, czy powodem takiego zachowania może być problem z którąś z sond ? Jeszcze chciałbym zapytać jakie są objawy zużycia/problemów/awarii wtrysków ?

Pozdrawiam