Skocz do zawartości

E91 320d _ brak mocy do 3 tyś obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Stałem się posiadaczem E91 320d z automatyczną skrzynią biegów i DPF.

Samochód został zakupiony od 1 właściciela, generalnie zadbany, ale podczas diagnostyki przy zakupie wyszło "kilka" defektów.

Były to: uszkodzony przepływomierz, uszkodzone koło pasowe, napinacz paska, paski, czujnik ciśnienia doładowania, nieszczelny kolektor dolotowy, uszkodzony termostat.

Samochód był dość słaby, tłumaczyłem to sobie powyższymi usterkami. Spalanie w trasie powrotnej wynosiło 13L.

Po zakupie zrobiłem "duży serwis", tj, wymiana wszystkiego co powyżej, nowe uszczelki kolektora,wymiana wszystkich filtrów, odmy, oleju, czujnika doładowania, termostatów.

Po wyjechaniu z garażu samochód bardzo odżył. Powyżej 3 tys obrotów przyśpiesza fenomenalnie, wszystkie wibracje zniknęły, silnik pracuje równiutko, wtryski na przelewach i w INPIE ideał.

Niestety pozostał następujący problem: Spalanie średnie wynosi 13L, a turbina nie ładuje prawie wcale do 2700 obrotów. Auto totalnie nie ma dołu, ciśnienie na listwie i przepływka ok, doładowania brak. Powyżej 2700obrotów jedzie jak burza.

Czy to wina turbosprężarki? Może sterowanie? Jest jakaś możliwa diagnoza bez wyjmowania turbo? Może jakiś problem z DPF?

Pomożecie? :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

późne wstawanie turbo może być efektem źle ustawionego sterowania zmienną geometrią a dokładnie długości cięgna (na filmie)

możesz to sprawdzić INPĄ podczas jazdy - live data

albo apką Btool, tworzysz plik *.csv i wrzucasz loga na https://log.malonetuning.com/upload

Opublikowano
  • Autor

możesz to sprawdzić INPĄ podczas jazdy - live data

Możesz mi powiedzieć w jaki sposób mogę zweryfikować działanie zmiennej geometrii przy pomocy INPA? Chodzi o próbę wysterowania ręcznego i obserwację cięgna?

Czy jest jakaś inna metoda?

Czy winny może być czujnik ciśnienia doładowania? Zakupiłem nowy, ale niestety zamiennik febi.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

porównujesz ciśnienie doładowania zadane/aktualne podczas jazdy na 3 biegu od 1500rpm do 4000rpm z gazem w podłodze

najlepiej zainstalować sobie jakiś program do nagrywania pulpitu na kompie w postaci filmu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
czujnik doładowania możesz sprawdzić - włącz zapłon ale nie odpalaj silnika i zobacz jakie masz cisnienie doładowania w INPIE, jeśli będzie w granicach 900-1000 to wszystko ok
Opublikowano
  • Autor
porównujesz ciśnienie doładowania zadane/aktualne podczas jazdy na 3 biegu od 1500rpm do 4000rpm z gazem w podłodze

najlepiej zainstalować sobie jakiś program do nagrywania pulpitu na kompie w postaci filmu

W takim razie wieczorem zrobię logi. Natomiast logowałem już auto w ten sposób i do 2700 obrotów cały czas brakuje 1 bara ciśnienia. Czyli jeśli INPA chce 2500 to jest 1500. I tak cały dół jest pozbawiony przy pełnym obciążeniu 1 bara ciśnienia doładowania. Samochód pod górkę w zasadzie nie przyśpiesza kiedy na 4 biegu wciśniemy gaz przy 1700 obrotów. Ewidentnie widać jakby kulała zmienna geometria, tylko zastanawiam się czy można jakoś zweryfikować czy winne jest jej sterowanie czy sama turbina (łopatki zapieczone).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Możesz wsadzić rękę do cięgna i spróbować ją rozruszać
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Masz niedoładowanie, możesz na próbę wkręcić kapturek o 1/4 obrotu i znowu testować
Opublikowano
  • Autor
Możesz wsadzić rękę do cięgna i spróbować ją rozruszać

Zdam relację koło 22-23 ! Narazie bardzo dziękuję za wskazówki ! :cool2:

Opublikowano
  • Autor
Masz niedoładowanie, możesz na próbę wkręcić kapturek o 1/4 obrotu i znowu testować

Właśnie teraz zauważyłem, że mój post się nie dodał.

Napiszę więc raz jeszcze.

Po przekręceniu kapturka o 1/4 obrotu jest kosmiczna poprawa. Auto wstaje już od 2100 obrotów i nie przeładowuje. Zachowuje się zupełnie inaczej.

Czy mam schodzić z kapturem niżej co 1/8 obrotu najlepiej i szukać idealnego ustawienia?

Wychodzi chyba na to, że ktoś źle wyregulował geometrię...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
najlepiej robić to sprawdzając ciśnienia doładowania w live data żeby nie przesadzić
Opublikowano
  • Autor
najlepiej robić to sprawdzając ciśnienia doładowania w live data żeby nie przesadzić

Sprawdzam ciśnienia apką Btool. Chcę schodzić w dół, tak aby nie przeładowywało i budziło się wcześniej.

Nie sądziłem że 1/4 obrotu regulacji będzie miała tak kolosalne znaczenie dla pracy turbiny...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
a jednak :D apkę masz po kablu czy ELM327?
Opublikowano
  • Autor

Apka jest niestety po ELM327, ale mam też kabel z inpą.

Kurczę po 2 dniach testów jednak nie jest tak kolorowo.

Myślałem że ustawiłem w miarę dobrze, tj. auto ładowało od 2000 obrotów ale brakowało w całej skali po 0,2-0,4 bara.

Niestety po 2 dniach jazdy na takim ustawieniu znów coś się zepsuło i znów turbina nie ładuje od 2.000. Dodatkowo dodam, że nic się na cięgnie nie odkręciło... :mad2:

Ciężki temat z tą geometrią...

Opublikowano

Panowie

Mamy podobne problemy. Ja też mam problem z mocą / przyspieszeniem na niskich obrotach, do 2000 obr/m. Auto mam od niedawna, więc "uczę się".

Mam taką prośbę. Auto moje jest z automatyczną skrzynią biegów. Jak wymusić 3-bieg, aby zrobić test od obrotów biegu jałowego do 4000 RPM na 3 biegu? Zgodnie z zaleceniami, ktoś tak gdzieś podał na forum, że tak należy testować.

Być może to jest sprawa trywialna, ale nie wiem jak to w praktyce zrobić. Zapewne w opcji S/M położenia skrzyni biegów.

* Maciek320D - pozdrowienia!

ZYGI-BMW
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Apka jest niestety po ELM327, ale mam też kabel z inpą.

Kurczę po 2 dniach testów jednak nie jest tak kolorowo.

Myślałem że ustawiłem w miarę dobrze, tj. auto ładowało od 2000 obrotów ale brakowało w całej skali po 0,2-0,4 bara.

Niestety po 2 dniach jazdy na takim ustawieniu znów coś się zepsuło i znów turbina nie ładuje od 2.000. Dodatkowo dodam, że nic się na cięgnie nie odkręciło... :mad2:

Ciężki temat z tą geometrią...

jak po ELM327 to wiesz że są opóźnienia i najlepiej jest to sprawdzać po kablu

może za dużo dokręciłeś?