Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, prosilbym o opinie o BMW Z3 z silnikiem 1.8 lub 1.9. Wyszukiwarka mi nic nie znalazla :( .

Jak jest z uzytkowaniem ,ekonomia i jazda w zime z materialowym dachem??

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Opinia o z3 taka jak o każdym bmw... super samochód !

Autko zdecydowanie "bulwarowe" ze sportowym charakterem... Robi niesamowite wrażenie na ulicy, zarówno na kierowcach innych aut jak i na przechodniach...

Silniki 1.8 i 1.9 litra wbrew pozorom nie są takie najgorsze w tym samochodzie, mimo "niedużej mocy"... ale z3 z tymi silnikami bardziej nadają się do "lansu" niż do wyścigów. Jak wyścigi to od 2.8 do //M.

Jeśli już wybierasz wśród tych dwóch pojemności to szukaj 1.9 M44 (140 KM)

Ekonomia to jeden z większych plusów tych silników z racji na pojemność.

W mieście 11l jest osiągalne, na trasie można zejść do 8l, (zależy od upodobań kierowcy :wink: ) ale szybko zapomnisz o ekonomii, bo frajda jakiej dostarcza jazda tym bolidem jest niezmierna, i nie powstrzymasz prawej nogi.... :D

Włąściwości jezdne bardzo dobre, szczególnie na krętej górskiej drodze (slogan reklamowy :D )

Samochód jest "twardy" i dość nisko zawieszony, co na równej drodze jest atutem, ale w warunkach miejskich i podmiejskich może także przysporzyć wiele kłopotów i niedogodności...

No i troche trzęsie, nie będziesz miał komfortu jak w większych bawarkach. Przeważnie 17'' obręcze, niski profil opon i sztywne zawieszenie robią swoje...

Co jeszcze...? Wygląd zewnętrzny to kwestia gustu, dla mnie piękny (a w wersji //M poprostu boski), w środku dwa siedzenia, miejsca wystarczająco. Jest przytulnie (wybór koloru wnętrza i foteli pozostawiam dla Ciebie, ale np. czerwona skóra jakoś do tego samochodu nie pasuje... :? ), wszystko na swoim miejscu, zegary podobne do tych z e36, dosyć dużo "elektrycznych" bajerów, troche słabe seryjne audio...

W samochodzie siedzi się wygodnie, ale bardzo nisko, co troche przeszkadza w nocy bo niestety oślepiają Ci z naprzeciwka i Ci z tyłu też... :mrgreen:

Nie każdy lubi takie samochody, trzeba "amatora" na zetke... ale ten samochód ma swoją duszę i jest godny polecenia...

Pytaj, a napewno ktoś z życzliwych uzytkowników tego forum udzieli Ci odpowiedzi :)

Powodzenia w poszukiwaniach. Pozdrowiam :)

Opublikowano

Wielkie dzieki ! To sie nazywa porzadna odpowiedz! :D

Wlasnie na 2.8 mnie nie stac i troche to sie kloci z ekonomia a tak jak mowisz ten 140km tez powinien sie zbierac niezle.

A auto wyglada po prostu cudnie :roll:

Jak wyglada sprawa z tylnia "szyba" w skladanym dachu??

To jest szklana szyba czy jakas folia (mzoe glupie pytanie ale chcialbym sie upewnic bo spotkalem sie z takim foliowym czyms w niektorych kabrioletach)?

Opublikowano

tylna szyba jest zrobiona z jakiegoś specjalnego, elastycznego tworzywa... niemcy niestety skonstruowali ten dach tak, że jak się go składa to tylna szyba jest zginana w połowie, i po dłuższym użytkowaniu (pare lat) powstaje widoczny ślad w miejscu zagięcia... oczywiście można ją wymienić na nową - oryginalną lub zamiennik (jest wpięta na zamek)

Jeśli chodzi o jej czyszczenie to był już o tym topic. Ja po wielu próbach z różną chemią, czyszcze ją watką zmoczoną w czystym spirytusie... :mrgreen:

Pamiętaj o konserwacji dachu... Tutaj nie ma miejsca na tanie środki, zainwestuj w dobry "szampon" z aso. Wyczyścisz i zakonserwujesz dach, bo w naszym nie ukrywając "brudnym" kraju dach szybko sie brudzi... ( nie mówie o jeździe w zimie bo to już inna bajka)

Napisz z kąd jesteś, a nie taki anonymous... :wink:

Opublikowano

Pepsi a moglbys mi jeszcze powiedziec skoro jestes taki obcykany ;) w Z3 za ile mozna wyrwac takie w dobrym stanie z 1.8 lub 1.9 z 96-97r. ??

Bo jak tak patrze po ogloszeniach to sa i za 5000 euro i za 10000 euro

Opublikowano
Zippo... zasada tu jest jedna - im więcej dasz na starcie tym mniej później włożysz.. - choć są od tego wyjątki
- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Obcykany to zbyt dużo powiedziane... :wink: Poprostu użytkuje ten samochód, a przed zakupem tak jak i Ty starałem sie dowiedzieć o nim jak najwięcej...

Ja bym nie żałował pieniędzy na starcie... Im więcej kosztuje tym (najprawdopodobnie) samochód jest w lepszym stanie, mniej prawdopodobny egzemplarz powypadkowy, mniejszy (niekombinowany) przebieg... Można oczywiście trafić na okazje, ale w większości przypadków cena jest wyznacznikiem stanu technicznego jak i wizualnego pojazdu...

Szukaj ogłoszeń z kraju, mniej zachodu z papierkami i opłatami, a samochody często pewne i w naprawde dobrym stanie od "kolekcjonerów".

A poza tym radziłbym Ci szukać młodszych sztuk, tak ze środka stawki 98-99r. Większa możliwość trafienia na "igłe", no i kilka lat młodszy dach co nie jest bez znaczenia. No ale różnica w wieku to też różnica w cenie.

Więc jak widzisz coś za coś, opłaca się dołożyć...

Powiedz ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na samochód?

Opublikowano

dolicz dodatkowe koszty celne i rejestracyjne... wyjdzie troche taniej niż jak byś kupował w pl...

no i dobrym pomysłem jeśli chodzi o ten samochód jest wykupienie AC, no ale to już są koszty rzędu 2-3 tys rocznie... przede wszystkim chodzi o dach, bo chamów i idiotów na ulicy nie mało... :mad2:

jaki kolor autka poszukujesz ?? powiedz, że czarny... czarne z3 są najładniejsze :mrgreen:

no i bez chromowanego grilla kup... :wink:

masz garaż?

Opublikowano
W Z3 przeraza mnie ciasnota we wnetrzu. Pierwsze wrazenie jest takie ze wsiadlem do Malucha zamiast BMW :lol: Ale pewnie mozna sie do tego przyzwyczaic...
Opublikowano

ja naszczęście przygód z dachem nie miałem. Ale słyszałem od znajomych którzy też mają cabrio, że np. widok leżącego niedopałka papierosa często u siebie spotykają... :|

tam nie jest tak ciasno... tam sie poprostu nisko siedzi i wszystko dookoła troche przytłacza, a w porównaniu 850 do z3, to... hehe :D

no i nie wiem jak z Twoimi gabarytami Marcin... :wink:

Opublikowano
W Z3 przeraza mnie ciasnota we wnetrzu. Pierwsze wrazenie jest takie ze wsiadlem do Malucha zamiast BMW :lol: Ale pewnie mozna sie do tego przyzwyczaic...

Marcin chlopie :wink: ... a siedziales w takiej "rasowce" jak Z3 M :?:

Jak sie w takiej "przymierzalem" to poczulem sie tak samo bosko jak w "lonie u mamy" :norty: .Bo gdzie nam bylo kiedykolwiek tak dobrze, jak nie u mamy. :mrgreen:

"Prawie" tak samo czuje sie wsiadajac do E36 coupe... :mrgreen:

Wedlug mnie wnetrze Z3 to doslownie kwintesencja najlepszej i najciekawszej ergonomii jak mozemy namacalnie doswiadczyc, a ktora oferuje wlasnie BMW. To tak jakbym pomieszal deske rozdzielcza E30 z E36... po prostu bosko. W Z4 jest juz niestety inaczej... ale tez fajnie. :mrgreen:

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png

Opublikowano

też tak uważam, też tak uważam Siwy... :mrgreen:

naprawde wszystko jest w tym samochodzie ładnie dopracowane...

nie dziwie sie że przedładają deske z z3 do compactów :)

Opublikowano
To za ile mozna miec lux z3 z silnikiem do 2.0... ?? Na jaki koszt mam sie przygotowac (jak mowilem moze byc z Niemiec). Pozdraiwam
Opublikowano

Główne wady to wygląd i cena. Samochód jest (żeby nie powiedzieć dosadniej) "mało męski".

Mój znajomy jak widzi faceta w tego typu samochodzie to zawsze się pyta dlaczego nie maluje paznokci. Coś w tym jest.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Główne wady to wygląd i cena. Samochód jest (żeby nie powiedzieć dosadniej) "mało męski".

Mój znajomy jak widzi faceta w tego typu samochodzie to zawsze się pyta dlaczego nie maluje paznokci. Coś w tym jest.

:doh: no comment...

widocznie Twój znajomy zazdrości posiadaczom tego samochodu...

Opublikowano

Z3 jest pieknym samochodem szczegolnie w wersji coupe choc roadster podoba mi sie tylko w wersji normalnej po faceliftingu czyli z tylnymi swiatlami na "_|" a coupe tylko w wersji M :cool2:

A Bartka znajomy to hmm albo zazdrosci albo no wlasnie.... :mrgreen:

moje modele
Opublikowano

"Malo meski" :?: :shock:

Tzn. :?: :shock:

"Eunuchowaty" :?: Czy co :?: :shock:

Nie rozumiem :mad2: :shock:

A czym jezdzi znajomy :?:

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png