Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Posiadam BMW e87 120i z 2004 roku. Dzisiaj pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się nabroić. W moim aucie wlany jest olej Motul 8100 x-max 0w40, czyli syntetyk, po 6000 km ubyło mi troszeczkę oleju, a co za tym idzie postanowiłem go uzupełnić. Przypadkowo nie zerkając na to co miałem w bagażniku dolałem około pół litra oleju Mobil 5w40, który również jest syntetykiem. O pomyłce zorientowałem się dopiero wtedy, gdy chowałem olej do bagażnika, kiedy to przypomndiałem sobie, że ostatnio zabierałem olej z poprzedniego auta. Czy zmieszanie dwóch klas lepkości może mieć negatywny wpływ na silnik auta? Do wymiany zostało 4000 km, ale jeśli to ma nabroić to zmienię go teraz. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie peniaj. Nic mu nie będzie. Jak ma cię to gryść to wymień, ale według mnie twoje auto tego nie zauważy.