Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z grzaniem swiec żarowych w bmw 118d 122km m47, sterownik swiec żarowych zostal wymieniony jakis czas temu i może 1 lub 2 pokazała sie spirala od grzania świec

Ogólnie po odpalaniu np przy -5 telepie i kopci na niebiesko przez minutę, czy moga byc winne same świece że nie próbuje zagrzać? Dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podłącz pod kompa to będziesz wiedział.

Same świece też mogą stanowić problem, gdyż z biegiem kilometrów tracą na sprawności. Producenci świec zalecają wymianę co 60 tysięcy km.

P.S. w moim N47 ta spirala to się pokazuje jak już się robi bardzo zimno. Przy temperaturze jaka teraz u mnie jest rano, czyli -5 to jeszcze jej nie widziałem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W autach z tym sterownikiem działa on bardzo długo w zależności od temperatury cieczy chłodzącej. Ikonka pojawia się w przypadku sterownka DDE6, a taki chyba masz, poniżej 0 stopni cieczy chłodzącej i działa do 30 stopni tylko ze zmiejszoną mocą.On po prostu wyświetla te ikonkę, żeby dać ci znać, że parametry z czujników nie są jeszcze dobre do odpalenia. Jak chcesz to przyobserwować to kup sobie kabel i apke BTOOL. Nie wiem czy w darmowej wersji LITE pawel dołożył obserwacje mocy grzania, czy jest tylko w płatnej EXPERT. Apke na telefon polecam do diagnostyki.

Tu masz garsc informacji jak działa sterownik po angielsku.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-118d-sha/wiring-functional-info/power-train/diesel-electronics-dde6/preheating-system/X3izA96

Opublikowano
Dzieki kolego widze że bez kompa sie nie obejdzie, umówiłem się na diagnostykę bo moja wiedza aż tak daleko nie sięga żebym mógł sam to stwierdzić, pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wystarczy podstawowy kabel z allegro i apka od kolegi z forum.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

Jest tak prosta, że bez problemu odczytasz błędy, usuniesz je, sprawdzisz działanie świec.

Wersja LITE jest darmowa i nie obsługuje wszystkich opcji DPF i jeszcze paru rzeczy prwnie.

Wersja płatna EXPERT obsługuje wszystko. Koszt chyba całe 50 zł. Paweł cały czas w miare możliwości czasowych ją rozwija i uwzględnia sugestie użytkowników. Szkoda wydawać kasę na diagnizę, skoro tu możesz wsztstko sam sprawdzić na telefonie.