Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Potrzebuję pomocy.

Kupiłem na allegro radio z androidem. Problem polega na tym, że po wrzuceniu wstecznego biegu radio przełącza mnie na widok z tylnej kamery. Problem polega na tym, że nie posiadam kamery cofania i jedyne co widzę to czarny ekran. Przeszukałem całe radio, nie ma w nim w możliwości wyłączenia tej funkcji. Kontaktowałem się ze sprzedawcą, również powiedział, że nie ma opcji wyłączenia.

Zacząłem trochę majsterkować. zauważyłem, że po odpięciu dekodera can-bus

d8is89x.jpg

radio nie widzi, że samochód jest na biegu wstecznym (co za tym idzie nie przechodzi w tryb kamery cofania).

Próbowałem znaleźć kabel sygnałowy (szukałem miernikiem zmian w napięciu), ale niestety nie udało mi się go znaleźć.

lnc79VI.jpg

Sposób podłączenia jest następujący:

kostka radia(polift)->przejściówka na złącze do radia -> część kabli do can bus dekoder, część kabli do radia.

Pytanie jest następujące:

Czy da radę jakoś zablokować sygnał biegu wstecznego, który wchodzi do can bus dekodera(czy w ogóle do niego wchodzi? Can Bus w ogóle przesyła taki sygnał?)?

Proszę o pomoc.

EDIT:

Problem udało mi się rozwiąć. Przeciąłem brązowy kabel idący do wtyczki can bus dekodera.

M4EdgB4.jpg

Może komuś się przyda na przyszłość.

Temat do zamknięcia.