Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Kupiłem niedawno BMW E90 325i z nawigacją professional, z modułem bluetooth, zmieniarką CD i gniazdem AUX. Niestety zarówno bluetooth, zmieniarka CD jak i gniazdo AUX nie działają (bluetooth nie daje się włączyć w ustawieniach, zmieniarka CD nie widzi żadnej płyty oraz nie ma opcji wyboru źródła 'AUX' w radiu mimo, że kabelek jest podłączony).

Chciałbym podejść trochę do zdiagnozowania problemu (oczywiście na ile pozwoli moja wiedza elektryczna). Przeryłem już forum odnośnie naprawy modułu bluetooth i zacząłem od rozpracowywania światłowodów. Chciałbym aby ktoś pomógł mi wysnuć jakieś wnioski.

Uczepiłem się trzech punktów światłowodowych: MULF, zmieniarka, zmostkowane złącze nad nogami kierowcy. Świecąc sobie latarką w światłowód doszedłem do wniosku że połączenia wyglądają następująco:

??? -> | -> ZMIENIARKA -> | -> MULF -> | -> gniazdo pod kierownicą -> | -> ???

Niestety nie wiem gdzie dalej mogą iść te światłowody (skąd dochodzi wejście na zmieniarkę i dokąd idzie światłowód z wyjścia kostki pod kierownicą). Posiada ktoś może jakiś schemat lub wiedzę co dalej mogę sprawdzać?

Jeśli chodzi o światełko, to na żadnej kostce nie ma czerwonego światła ciągłego. Pojawiało się ono jedynie po odpięciu światłowodu od zmieniarki lub MULF i podpięciu. Wówczas czerwone światełko świeciło się przez kilkanaście sekund po czym gasło. Czy nie powinno ono świecić cały czas?

Poprzedni właściciel powiedział mi, że wydaje mu się, że bluetooth przestał działać jakoś w okolicy tego, kiedy wgrywał język polski do nawigacji. Czy jest możliwe, że będzie to jedynie kwestia dogrania oprogramowania i nie należy szukać przyczyny sprzętowej?

Dodam, że po podłączeniu do komputera na przeglądzie wyszło, że komputer "nie widzi" MULFa (takie info dostałem od diagnosty, ale co on tam dokładnie widział to nie wiem :( )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na tej stronie jest wszystko. Wpisz swoj VIN to ograniczy ci wybór rocznika do twojego. Tu masz co i jak jest podłączone, tylko wybierz swoje wyposażenie. Wszystko na schematach jest polinkowane. Jak klikniesz na nazwę urządzenia to pokaże ci gdzie co jest

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-325i-lim/components-connectors/components/i-components-from-outside-manufacturers/i14255-most-bus-connector/q-I14255