Skocz do zawartości

Klapa bagaznika - jak powinna działac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilka dni temu kupiłem E38 735iA 97rok i mam mały problem z elektrycznym otwieraniem bagaznika :

- klapa bagaznika otwiera sie po nacisnieciu przycisku wewnatrz samochodu (czyli OK)

- przy probie otwarcia z pilota uchyla sie tylko na kilka cm i trzeba ja podniesc i nacicnac przycisk pod klapa wewnatrz bagaznika i wtedy sie otworzy

- nacisniecie przycisku zewnetrznego na klapie nic nie daje - przekrecenie kluczykiem zamyka lub otwiera centralny.

Myslalem ze to uszkodzone styki w przelaczniku ale po wymianie calego zamka nic sie nie zmianilo.

No i pytanie : jak powinna działac klapa ?? Czy powinna sie tez zamykac z pilota i z przycicku wewnatrz ? W tej chwili zeby zamknac bagaznik trzeba nacisnac przycick wewnatrz klapy.

Jaki moze byc problem z otwieraniem ? - poprzedni wlasciciel powiedzial mi ze problemy zaczely sie po uzyciu myjki .. ale dlaczego nie działa po wymianie zamka ? Bezpieczniki sa OK - komputer nie wykazał błedow.

To moje pierwsze E38 i jestem w szoku przez te wszystkie fajne rzeczy w srodku ;)

Opublikowano
ma być tak; jeżeli masz w pełni el klape bagażnika to po naciśnięciu czy pilota w kluczu czy guzika wewnątrz auta obok ręcznego chamulca czy guzika w klapie do którego wkładasz kluczyk to klapa ma całkowicie sie otworzyć a zamknąć tylko naciskając czerwony podświetlony guzik wewnątrz klapy lub gdy zapomnisz zamknąć po ruszeniu z miejsca zamknie sie sama automatycznie a wstarszym modelu tylko odskakuje po naciśnięciu ww guzików otwarcie następuje ręcznie zamknięcie ręcznie dociągnięcie el, i to by było na tyle
BMW sie nie psuje
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz - teraz wiem ze cos mam nie tak.

Co moze byc przyczyna ze klapa sie nie otwiera? - gdzie jest "komputer" ktory za to odpowiada ?

• 2 lata później...
Opublikowano
dokładnie nie wiem ale w okolicy akumulatora słychać jakieś przekaźniki w momęcie gdy sie klapa otwiera. jutro sie przyjże bliżej to ci napisze

poniewaz to moj 1 post chcialem wszystkich powitac :D

mam do Was rowniez pytanie dotyczace klapy bagaznika w e38 i rowniez problem dotyczy otwarcia. :( jednak troszke sie rozni moj problem od opisanego powyzej. otoz u mnie jest taka sytuacja ze klapa zamknela sie sama a wlasciwie przez wiatr zostala zamknieta. teraz nie chce sie otworzyc wcale. nie wazne czy proboje kluczykiem przyciskiem czy pilotem. slychac jedynie mechanizm ze cos puka w klapie ale nie uchyla jej. :?: :?: :?: spotkal sie ktos z was z podobnym przypakiem?? bylbym wdzieczny za jakis pomysl na otwarcie. :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

z gory wielkie dzieki za kazda informacje...