Skocz do zawartości

[e70 3.0si] Krotszy interwal olejowy silnika w NCS.(Tools32)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Interwaly olejowe w x5 ustawione sa na 30tys km. Chcialbym ustawc w NSC Expert np.co 12tys. km

Niektorzy pisza ze podczas tych 30tys robia np. 2 wymiany, ale ja jednak chcialem sobie to ustawic po bozemu.

Na internecie pisza ze interwal ten powiedzmy 30tys ubywa w zaleznosci od spalonego paliwa. Cos w tym jest bo inni koledzy ktorzy zrobili inspekcje olejowa i zmienili w/w 30tys na np: 15tys zauwazyli, ze kilometry faktyczne przejechane na liczniku nie pokrywaja sie z kilometrami na wyswietlaczu inspekcji olejowej.

Znalazlem na internecie ---> https://xoutpost.com/bmw-sav-forums/x5-e53-forum/84490-re-coding-instrument-cluster-shorter-service-interval-display-leds.html jest to co prawda do e53 ale moze byc pomocne.

i drugie dla modelu e90 --- https://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=1021833

Wiem, ze jest jak to zmienic w innych programach i dla innych modeli bmw, chocby tu ---> https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=283721#wrap , ja jednak chcialem cos znalesc konkretnie pod model e70 w NCS i niestety tego jest bardzo malo lub prawie nic.

Marke bmw poznaje od 2 tyg. wiec wiele rzeczy jest jeszcze dla mnie niejasnych, wczesniej wierny bylem audi, a tam obsluga programu vag byla na innej zasadzie.

Dlatego mam prosbe dla osob ktore znaja sie w kodowaniu w NCS by zechciala sie podzielic ladnym przepisem jak ten temat ugryzc.

Wiem, moze wyglada to na lenistwo z mojej strony, ale uwierzcie mi, ze nie chcial bym uwalic samochod przy moim pierwszym kodowaniu ;)

Kabel mam, skonfigurowany, ladnie sie laczy ....

Edytowane przez total9
Opublikowano

OK. brak odzewu, ja tez nic nie znalazlem na ten temat.

Poradzilem sobie uzywajac Tools32 i przepisu z tego watku --> https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=283721#wrap

Sam proces kodowania z w/w watku tj. oel;40;30 troszke zmienilem.

Poniewaz w tym kodowaniu mozemy uwzglednic az 10 roznych argumentow.

Ale od poczatku ...

... najpierw nalezy przejsc do cbs_daten_lesen i uruchomic zadanie. W wynikach znajdziemy COU_RSTG_CBS_MESS_WERT Bedzie tam wartosc ktora będzie sie zawierała w przedziale od 0 do 30. U mnie byla to liczba "11", oznaczala 11 wymiane oleju od poczatku istnienia auta. Liczba ta bedzie potrzebna jesli bedziemy chciali dopasowac miesiac i rok nastepnej wymiany oleju.

Nastepnie zamknalem to okno i przeszlem do cbs_reset. Wpisujemy tu w polu Argumenty typu: oel; XX; YY ,

gdzie:

XX = interwał serwisowy (przybliżony procent pierwotnej wartości, w wielokrotnościach 1. Wartość 100% wynosi 27 580 km)

YY = aktualna wartość licznika CBS --- moj nr biezacej wymiany byl "11"

Kilka opcji dla XX, w przyrostach 5, to:

oel; 50 ; RR = 15,000 km (od 13790 km do 9 000 mil) --- moja opcja

oel; 45 ; YY = 12 000 km (od 12411 km do 8 000 mil)

oel; 40 ; YY = 11 000 km (od 11032 km do 7 000 mil)

oel; 35 ; YY = 10 000 km (9653 km na 6 000 mil)

oel; 30 ; YY = 8 000 km (8270 km do 5000 mil)

oel; 25 ; YY = 7 000 km (6890 km do 4 300 mil)

oel; 20 ; RR = 6000 km (od 5510 km do 3700 km)

oel; 15 ; RR = 4,100 km (od 4130 km do 2500 mil)

oel; 10 ; YY = 2,700 km (2750 km na 1 700 mil)

Podsumowujac to wszystko moj kod ktory wpisalem był wedlug schematu:

Oel; XX; YY; miesiac(10); rok(2019)

oel;50;11;10;19

i zatwierdzilem to F5.

argument 4 i 5 w w/w kodzie to miesiac i rok nastepnej planowanej wymiany.

Pozostalych argumentow nie musimy wpisywac i nie zostana one przekodowane.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

prościej jest ISTA P lub kodem od niej

W 984 SIA_INTERVALL //Coding service interval //Codierung Wartungsintervall auf 24.000 km

lub

W 988 SIA_INTERVALL2 //Coding extrem short maintenance interval

Codierung Wartungsintervall S2 (MotorSG!) - fuer 12.000km. (galt bis 12/02 fuer Dieselmodelle 11Tkm)

dodajemy do FA i kodujemy DME/DDE do serii NCS profilem expertmodus