Skocz do zawartości

Czytnik mk4 laser jaki i gdzie kupić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z nudów postanowiłem naprawić napęd DVD MK4

Napęd czyta mi tylko mapy z CD, natomiast DVD już nie czyta.

Pytanie jaki tam ma być laser aby czytał zarówno CD jak i DVD?

Czy ten będzie dobry? https://www.impelshop.com/?item=4257

Czytałem że to ma być "biała" wersja

A może gdzieś da się taniej kupić sam laser, może ktoś z was ma na sprzedaż nowy nie używany?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja sobie dałem spokój z laserem i kupiłem za 400 zł cały mechanizm w ASO nowy. Spokój na 10 lat. Oczywiście zachęcony ceną zamienników lasera, kupiłem też sam laser. Zamontowałem. Stopień trudności średni. Wiadomo cały mechanizm łatwiej wymienić. Laser nie był to oryginał SANYO, tylko jakiś chiński zamiennik. Miał rok gwarancji. Przez rok chodził normalnie i po miesiącu padł i przestał czytać cokolwiek. Wkurzony stratą 150 zł na ten badziew postanowiłem nie marnować kasy na kolejne chinskie badziewie i kupiłem mechanizm w ASO. Według mnie te lasery za 100 zł to można sobie wsadzić. Jedyna alternatywa to oryginalny laser SANYO ale on kosztuje prawie tyle co mechanizm w ASO, więc nie ma sensu. Moja navi od czterech lat czyta wszystko razem z płytami dwuwarstwowymi nagrywanymi
Opublikowano

Jeżeli używasz regularnie nawigacji to tak jest to dobry wybór.

Ja używam jej sporadycznie bo jest kiepska. Korzystam z NaviExpert głównie.

A chce mk4 naprawić aby po prostu działała i sporadycznie mi wskazywała drogę.

Więc moje pytanie jest aktualne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To bez sensu to robić jak nie używasz, ale co tam pomoge:)

Tak wygląda mój. Tylko nie wiem czy to jest oryginał, czy ten zamiennik. Jak się skopał to mieszałem tymi laserami ostro.

61593297OnA.jpg

61593296TpO.jpg

Także ten z twojego linku nie przypasi, bo kabel źle idzie.

Opublikowano

Dzięki, to już wiem że tamten będzie niedobry.

Najlepiej jakby ktoś obeznany, kto przerabiał ten temat wymiany mógłby coś podlinkować, może być także z Alieexpress bo tam pełno tego ale różne rodzaje a nie chce kupować czegoś co nie będzie pasować. Ma czytać CD i DVD bo czytałem że są wersje co czytają tylko DVD.

Najlepiej w okolicach 100zł, więcej to nie ma sensu przy moim użytkowaniu tego.