Skocz do zawartości

Elektrozawór VANOS orginał czy zamiennik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam pytanie odnośnie elektrozaworu vanos a mianowicie jakiś czas temu miałem błąd elektrozaworu vanos po stronie wydechowej (2A87 zacięcie mechaniczne).Olej wymieniłem,zawory wyczyściłem, pozamieniałem miejscami i problem znikł.Po przejechaniu około 3 tyś km i żadnych błędów ze strony elektrozaworów postanowiłem zamienić je z powrotem i zobaczyć co się będzie działo i tak jak wcześniej czyli silnik rozgrzany i czy to w trasie czy w mieście przy podjeżdzie pod górkę wywala błąd elektrozaworu po stronie wydechowej.Dziwi mnie że gdy był w miejscu zaworu ssącego to nie wyrzucał błędu ale chciał nie chciał obstawiam że jeden zawór do wymiany.I teraz pytanie takie czy jeżeli kupno to tylko serwis i oryginał czy są jakieś dobre zamienniki i czy wymieniać jeden czy obydwa? Widziałem zawory firmy febi,topran,vaico,prieburg i jakieś inne.Miał ktoś jakieś doświadczenie z zamiennikami i poleciłby coś czy darować sobie i zamówić oryginał?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cześć wymieniłeś ten elektrozawór ? jak tak to jakiej firmy? jeden czy dwa? mam taki sam problem przy podjeździe pod góre wyrzuca błąd zaczyna świecić kontrolka silnika i silnik zaczyna nierówno pracować, po zgaszeniu i zapaleniu wszystko wraca do normy miałeś tak samo? Na kompie wyrzucił dwa błędy zawór po stronie wydechowej i wypadanie zapłony 5 cylinder. Zamieniłem miejscami i umyłem elektrozawory chwile było spokoju ale dziś znowu pod górkę tylko inaczej bo kontrolka na chwilkę się zapaliła i zgasła i silnik nierówno pracował po zatrzymaniu i zgaszeniu zapalaniu dalej nierówno pracował tak jakby kompresji nie miał ja jeden cylinder odczekałem chwile i zatrybił wydaje mi się ze to może być dlatego że ten elektrozawór jest teraz po stronie ssącej. Daj znać czy wymieniłeś i czy pomogło
Opublikowano
  • Autor
Cześć wymieniłeś ten elektrozawór ? jak tak to jakiej firmy? jeden czy dwa? mam taki sam problem przy podjeździe pod góre wyrzuca błąd zaczyna świecić kontrolka silnika i silnik zaczyna nierówno pracować, po zgaszeniu i zapaleniu wszystko wraca do normy miałeś tak samo? Na kompie wyrzucił dwa błędy zawór po stronie wydechowej i wypadanie zapłony 5 cylinder. Zamieniłem miejscami i umyłem elektrozawory chwile było spokoju ale dziś znowu pod górkę tylko inaczej bo kontrolka na chwilkę się zapaliła i zgasła i silnik nierówno pracował po zatrzymaniu i zgaszeniu zapalaniu dalej nierówno pracował tak jakby kompresji nie miał ja jeden cylinder odczekałem chwile i zatrybił wydaje mi się ze to może być dlatego że ten elektrozawór jest teraz po stronie ssącej. Daj znać czy wymieniłeś i czy pomogło

Witam.Jeszce nie wymieniłem.Jutro mam otrzymać paczkę i na dniach wymienię.Zamówiłem orginał.Ja nie miałem takich objawów jak ty jedyne co było to żółta kontrolka silnika i redukcja mocy mimo to silnik pracuje normalnie tyle że nie wkręca się powyżej około 3tyś kilometrów.Po zamianie zaworów miejscami żadnych błędów nie było.

Opublikowano
u mnie wyrzuca błąd tylko pod dużym obciążeniem i przy wysokich obrotach przy spokojniej jeździe nigdy nie wyskoczy więc może dlatego inne objawy