Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Siedzę na forum już kolejny dzień i kolejny dzień u kolejnego specjalisty - i nic. Może ktoś z Was mi pomoże ! Jakiś czas temu zatarł się kompresor klimatyzacji - teraz mam trochę czasu więc go wymieniłem na -jak określił spec od klimy- "idealny "-chodzi o stan.Instalacja jest szczelna, czynnik w środku(nowy) a mimo to nie działa.Brak napiecia na wtyczce z kabelka do kompresora. Komputer (kts500) wyświetla usterki : 2D oraz 83 , 86 - oczywiście "Usterka nieznana". Już nie wiem co może być . Sterowanie "stary system" na kółkach - nie klimatronic. Będę naprawdę wdzięczny za wszystkie rady :lol: lub namiary na doktora z okolic Bielsko-B, Katowice, Rybnik.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Błędy to mógłbyś skasować, możliwe, że są to stare błędy wynikające z braku czynnika lub spowodowane zartartą sprężarką. W momencie, kiedy pojawią się nowe - można się zacząć zastanawiać.

Sprężarka jest sterowana prosto z modułu (nie ma żadnego przekaźnika), do jej sprzęgła leci max. 2-2,5A (w zależności od sprężarki). To jednak nie powinno być uszkodzone.

Pierwszym objawem braku odzewu sprężarki w momencie, kiedy wszystko powinno być ok jest potrójny ciśnieniowy włącznik (Tripple Pressure Switch). Dwa styki są zwarte, gdy w układzie jest czynnik i gdy jest go wystarczająco. Może masz za mało czynnika (nieszczelność) lub zrypany włącznik (możesz go potestować zwierając).

Odnośnie "doktorów". to mogę Bytom zaproponować.

Kai
Opublikowano

koledzy , przyjaciele , rodacy !!!

w sobotę kupiłem jak myślałem wspaniałą 525i touring z 1993r. a dzisiaj rano przestała działać klimatyzacja.Prawdopodobnie jest jakaś nieszczelność w chłodniczce. Doradźcie co robić proszę a może ktoś wie ile taka chłodniczka może kosztować.Bo się chyba rozpędzę bez nakrycia głowy :mad2:

Chyba chciałbym sprzedać swoją i zamienić na nowszy model...może 7-kę?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chłodnica klimatyzacji w Twoim przypadku to wydatek około 400-600zł w zależności, gdzie kupisz. Piszę tu o fabrycznie nowej bez nalepki BMW, ale oczywiście z gwarancją. Z używkami bym uważał, mimo ceny 200-400zł... Weź pod uwagę, że w układzie panują ciśnienia ponad 15 barów...
Kai
Opublikowano
Błędy to mógłbyś skasować, możliwe, że są to stare błędy wynikające z braku czynnika lub spowodowane zartartą sprężarką. W momencie, kiedy pojawią się nowe - można się zacząć zastanawiać.

Sprężarka jest sterowana prosto z modułu (nie ma żadnego przekaźnika), do jej sprzęgła leci max. 2-2,5A (w zależności od sprężarki). To jednak nie powinno być uszkodzone.

Pierwszym objawem braku odzewu sprężarki w momencie, kiedy wszystko powinno być ok jest potrójny ciśnieniowy włącznik (Tripple Pressure Switch). Dwa styki są zwarte, gdy w układzie jest czynnik i gdy jest go wystarczająco. Może masz za mało czynnika (nieszczelność) lub zrypany włącznik (możesz go potestować zwierając).

Odnośnie "doktorów". to mogę Bytom zaproponować.

Dięki kai ,już myślałem, że się nie pozbieram z drobnymi :D a zagazowałbyś auto , jeśli tak to jakim gazem?

Chyba chciałbym sprzedać swoją i zamienić na nowszy model...może 7-kę?
Opublikowano

w mojej poprzedniej 750 miałem identyczny problem wszystko git a sprężarka stoi pojechałem do serwisu zapłaciłem 180 zł i wszystko wruciło do normy była to ponoć wina przewodu napięcia do sprężarki

a do E 34 chłodnice mam nieużywaną za 200

BMW sie nie psuje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w mojej poprzedniej 750 miałem identyczny problem wszystko git a sprężarka stoi pojechałem do serwisu zapłaciłem 180 zł i wszystko wruciło do normy była to ponoć wina przewodu napięcia do sprężarki

a do E 34 chłodnice mam nieużywaną za 200

No, myślę, że takie prozaiczne sprawy, jak stan przewodu, to zostały sprawdzone w serwisie. Ponadto wcześniej chyba klima działała.

Chłodnica nieużywana do E34 za 200zł? Dobra oferta!

Kai
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Nadal CZARNA MAGIA albo słabi fachowcy.Kabel jest OK, czujnik i poziom czynnika OK, wiatrak się włącza i ostatnio na 5 min zaskoczył kompresor. Chyba problem leży w sterowaniu. Szukam więc w dobrej cenie kółek do klimy.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi . :modlitwa:

Opublikowano

No i okazało się że to jednak sterowanie.Kółka wymieniłem i powiało chłodem że ho ho ! a najważniejsze że nadal wieje - szkoda tylko że już słonko nie daje tak jak kilka dni temu ;-) Ale mogę przynajmniej śmiało stwierdzić że w mojej "7" klima działa :-)

Pozdrawiam Wszystkich !!! i oczywiście dzięki !!!