Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Potrzebuję informacji czy dobrze rozumiem że elementy 2, 3 i 4 z poniższej strony to jest zawór zwrotny oleju?

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=UF11-EUR-10-2006-E87-BMW-116i&diagId=11_3713

Czy da się go wymienić ściągając tylko misę olejową czy jest jakiś utrudniony dostęp? A może mi się wydaje i zawór jest dostępny od zewnątrz silnika?

Objawy:

Wymieniłem uszczelniacze zaworowe, bo żarł olej i dodatkowo uszczelkę pokrywy zaworów bo wyciskał olej wokół świec, przy okazji zalałem nowego Castrola 5W40 (nie wiem jaki był wcześniej, auto mam od grudnia 2017) i po około 1000km, może ciut więcej w tym 2/3 w trasie po długim postoju wywala przy odpalaniu czerwoną lampę alladyna i słychać rozrząd oraz pracuje bardzo niestabilnie, po około 2 sekundach jak złapie właściwe ciśnienie oleju to silnik aż przygasa i kontrolka gaśnie, rozrząd cichnie, potem jeszcze ze 2-3 sekundy pochodzi niestabilnie i się uspokaja całkowicie, więc ewidentnie nie trzyma oleju po zgaszeniu...