Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie mam system informujący o ciśnieniu w oponach ale nie wiem czy przy zmianie opon na letnie dalej działa ponieważ nie wiem czy czujniki nie znajdują sie przy wentylnicy w kole bo jeżeli są w piaście to ok
Opublikowano
A jak można i czy trzeba resetować jak sie zmienia koła bo niektórzy piszą ze trzeba zresetować i jadąc po prostej drodze komputer wyłapie nowe ustawienia???
Opublikowano

: xDrive a wymiana opon - przestroga - WAŻNE

Postprzez Dolo » 29 Kwi 2014 21:38

W kilku tematach jest to jednocześnie poruszone :-), po prostu: Po zmianie kół, bądź korekcie ciśnienia w oponach zatrzymujesz się na chwilę (oczywiście opis dotyczy mojego sposobu), najlepiej na prostej drodze (żeby nie było łuków - bo wtedy zmienia się prędkość toczenia każdego z kół), wciskasz przycisk RDC co najmniej na 4 sek., jednak nie dłużej niż 2 minuty. Zapali się kontrolka systemu RDC na tablicy wskaźników. Wtedy ruszasz z jednostajną prędkością (bez nagłych zrywów) i jedziesz dopóki kontrolka nie zgaśnie. Jak zgaśnie - to właśnie zakończyłeś adaptację systemu toczenia kół, a komputer zapisał dane dla każdego koła. Od tej pory każda różnica w toczeniu będzie miała wpływ na działanie poszczególnych systemów :lol:

EDIT:

Zapomniałem dodać, że obręcze i opony powinny mieć rozmiary dopuszczone lub zalecane przez BMW, a ciśnienia w nich muszą być zgodne z podanymi w tabeli ciśnień (z reguły przód i tył ma inne) :lol: , ale to wynika z tematu tutaj poruszanego :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
a ja włączam zapłon, przytrzymuje przycisk kontroli ciśnienia przez kilka sekund i wskazanie jest skasowane i nowe ustawienie zostaje zapisane.