Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem otoz w mojej e91 zauwazylem od pewnego czasu dziwne zachowania.

Tzn raz aku mi laduje na 15.1 podczas jazdy. Po jakims postoju spada do 14.3 przy kolejnych odpaleniach jest loteria raz tak raz tak.

Bledow brak.

Od czego zaczac sprawdzanie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz kleme IBS? jeżeli tak to auto samo ustala jakim napięciem ładuje akumulator w zależności od jego stanu. Żeby to sprawdzić to popatrz na akumulator na minus. Jak klema wygląda jak na fotce to masz IBS. A jak jest tylko jeden gruby kabel to nie masz IBS i masz coś skopane z alternatorem.

s-l1600.jpg

Opublikowano
U mnie za skoki napięcia odpowiedzialny był regulator napięcia. Początkowo 15.1v - 14v później już 12v-14v czasem przestawal ładować aż skoki były tak duże że zaczęło wszystko wariowac, ABS DTC, liczniki. Nowy 150zl wymiana bardzo prosta
Opublikowano

Jade w trasie i ladowanie ciagle 15 - 15.4.

Jak dojade na miejsce wyciagne wszystkie manele i sprawdze czy mam ibs.

Dodam ze jak zazwyczaj auto sprawdzalem od dwoch miesięcy to ladowanie zazwyczaj bylo w okolicach 14.2.

Jesli mam ibs to w takim razie nic zlego z tym ladowaniem.

Ostatnio jak zauwazylem ze tak sie dzieje to nastepnego dnia rano mialem juz 14 a popoludniu nie sprawdzalem. Czy moze miec zaleznosc jesli jest cieply.

I czy cos sie moze stac z gakim ladowaniem jak mam jeszcze z 700km do zrobienia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ogólnie nawet przy klemie IBS 15V to sporo. Chociaż na swoim widziałem też 15V jak akumulator już padał. Normalnie przy sprawnym aku, BMW podaje że 14,8V to max przy aucie z IBS. Jak masz kleme IBS to zależy od wielu czynników jakim napięciem ładuje zaczynając od stanu akku.
Opublikowano

Wyglada ze mam IBS ale tez mam jakąś rurke z podcisnieniem od strony + z boku wychodzacom co to jest?

I podczas jednej trasy przez prawie 350km mialem ladowanie poziom 15.1 kolejne 200km juz 14.1V.

Dzis wracam do domu bede sprawdzal co to moze byc.

Wydaje mi sie ze aku już ma chyba z 5 lat wiec tez i jego podejrzewam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ta rurka to odprowadzenie gazów z akumulatora na zewnątrz auta.