Skocz do zawartości

[E46] M52B20TU na M52B28TU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Chciałbym zapytać o kilka spraw dotyczących takiego swapa.

Znajomy mechanik, który robi tylko bmw powiedział że generalnie ze względu na różnorodne chroboty z vanosa, braki mocy czasami i kilka innych problemów, polecałby mi zrobić swapa samego słupka z 2.8 (oczywiście z nową listwą od wtrysków i kompem). Czemu tak? Otóż wymieniłem większość osprzętu do mojego 2.0 i twierdzi że szkoda wywalać. Zasięgnąłem języka u innego mechanika (znajomego kolegi) który powiedział że Ło panie toż to dramat, inna wiązka w ogóle komputer nie ten, jest dramat... Polecił kupić anglika i przekładać wszystko :mad2:

Trochę mi się to nie widzi, koszt będzie astronomiczny, a pierwsza opcja bardziej logiczna mi się wydaje. Jakie macie doświadczenia lub przemyślenia na ten temat? Pacjent ogólnie Pb+LPG i na Pb zaczął niedomagać, stoi teraz w kolejce do reanimacji, ale mówią że to może być listwa.

Szacowane koszta mówią - 2k za słupek, 1 za włożenie plus oleje, płyny, świece i wszystkie inne popierdółki. Słyszałem też, że dobrze jest dołożyć dolot i kolektor od m54b30, ale trochę się boję że koszta wystrzelą jak trzeba będzie przystosować to pod gaz.

Aha jeszcze dodam, że z tyłu dyfer jest od 2.0 czyli z tego co pamiętam 3.45. Osobiście zastanawiałem się nad wstawieniem 3.07 z bodajże 2,5. Czy pasowałoby to? Jakie mam inne opcje? Troche się boję że dyfer się rozleci pod takim silnikiem.

Liczę na wsparcie :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Słuchajcie potrzebuję pomocy przy szukaniu silnika, bo wstawienie mam załatwione ale muszę znaleźć motor. Najchętniej bym kupił od kogoś z forum, sprawdzonego i zaufanego ale na razie patrzyłem na olx w moich rejonach.

https://www.olx.pl/oferta/silnik-bmw-e38-e39-e46-m52b28tu-CID5-IDtaBNp.html#0ef8512b1e

https://www.olx.pl/oferta/silnik-bmw-m52b28tu-328i-528i-728i-193km-swap-89tys-okazja-CID5-IDpl4lJ.html#1f8894c353

Czy to są dobre oferty? Potrzebuję żeby nie ciekł i trzymał kompresję, nie chcę kupić trupa do remontu.

Oczywiście najlepiej jakby ktoś polecił forumowicza który ma taki silnik.