Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałbym zapytać czy to normalne, jeśli włączam klimatyzacje (Śnieżkę) to dmucha na maxa zimne powietrze niezależnie od ustawionej temperatury? Nacisnąłem Śnieżkę i temperaturę minimum, było mi trochę za zimno to podkręcilem na 21 i żadnej zmiany nie czułem, na 24 również, dopiero bodajże od 26 zaczęło lecieć ciepłe powietrze, bez klimy wszystko jest tylko czy takie zachowanie w bmw jest normalne czy coś jest nie tak?
Opublikowano
Witam, chciałbym zapytać czy to normalne, jeśli włączam klimatyzacje (Śnieżkę) to dmucha na maxa zimne powietrze niezależnie od ustawionej temperatury? Nacisnąłem Śnieżkę i temperaturę minimum, było mi trochę za zimno to podkręcilem na 21 i żadnej zmiany nie czułem, na 24 również, dopiero bodajże od 26 zaczęło lecieć ciepłe powietrze, bez klimy wszystko jest tylko czy takie zachowanie w bmw jest normalne czy coś jest nie tak?

a nie masz dwóch "śnieżek"?

Na jednej jest napisane "MAX" a drugą po prostu włączasz klimatyzację.

Poza tym, bardzo ważne jest to jaką temperaturę masz na zewnątrz pojazdu.

Ustaw sobie "AUTO" na głównym panelu i naprawdę powinno być OK.

Mam nadzieję, że masz nabitą klimatyzację i nowe filtry kabinowe.

Opublikowano

Owszem mam dwie śnieżki, ale jedna z napisem MAX służy do automatycznego włączenia klimatyzacji z największym nadmuchem.

Mam taki panel : https://zapodaj.net/3e2298b3dd801.jpg.html

Z audi jestem przyzwyczajony, że jeśli mam włączona klime (wyłączony tryb ekonomiczny) to na najniższej temperaturze najmocniej chłodzi ale im wyżej tym powietrze jest cieplejsze. W bmw na klimie od 16 stopni do 26stopni nie czuje żadnej różnicy. To norma?

Opublikowano
Owszem mam dwie śnieżki, ale jedna z napisem MAX służy do automatycznego włączenia klimatyzacji z największym nadmuchem.

Mam taki panel : https://zapodaj.net/3e2298b3dd801.jpg.html

Z audi jestem przyzwyczajony, że jeśli mam włączona klime (wyłączony tryb ekonomiczny) to na najniższej temperaturze najmocniej chłodzi ale im wyżej tym powietrze jest cieplejsze. W bmw na klimie od 16 stopni do 26stopni nie czuje żadnej różnicy. To norma?

Nie, to nie jest normalne, że od 16 do 26 stopni nie czujesz różnicy.

Wątpię też abyś miał problem z czujnikami.

Ustawiasz TU i TU (kierowca/pasażer) np. 19,5 stopnia Celsjusza przy włączonym "auto".

Przy obecnych temperaturach na zewnątrz klimatyzacja powinna napie*dalać naprawdę zimnym powietrzem, znam z autopsji.

Sprawdź najpierw szczelność układu, nabicie klimy, bezpieczniki....

a tak w ogóle to co to za czerwony CHECK Ci się świeci ? :8)

Opublikowano
A to nie wykasowany serwis oleju itd. Owszem, przy 19,5 stopnia nap*rdala zimnym powietrzem lecz przy 26 stopniach ustawionych nap*dala tak samo ;d dopiero od chyba 28 zaczyna grzać (oczywiście na włączonej śnieżce)
Opublikowano
Raczej wątpie by była to nagrzewnica gdyż jak chce nagrzać (tj. Wyłączam śnieżke i daje max temperaturę) to grzeje bardzo dobrze. Dziwi mnie jedynie brak tej różnicy pomiędzy temperaturami na klimie, daje max zimne na 16 i na 26. Może to normalne jeśli na dworze jest ponad 20stopni i e65 ma jakieś takie swoje różne systemy? Wieczorkiem jak wyjechałem to miałem wrażenie, że tak troszke słabiej ta klima dawała niż w ciepły dzień.
Opublikowano
Ale co mam tam sprawdzić?

y, jak to co... WSZYSTKO! Przeciez to podstawa.

Żeby klima działała prawidłowo musi być nabita, to raz.

Dwa, sprawdzisz dzięki temu szczelność układu.

Opublikowano
Nie wiem czy wcześniej dokładnie czytałeś moje posty ale klima u mnie działa aż za dobrze więc siłą rzeczy musi być szczelna i nabita. Chyba, że chłodzi za mocno na każdej ustawionej temperaturze przez to, że nie jest nabita ale to się mija z logiką..