Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Około 7 miesiecy temu wymieniłem olej w skrzyni wraz z filtrem itd. W kwietniu pojawił się problem a mianowicie po 120km jazdy po autostradzie 150 km/h na tempomacie, nie wiadomo skąd wyskoczył błąd cc id 105 tryb awaryjny przegrzanie skrzyni/sprzęgła, zwolniłem do 40km/h po czym błąd znikł i skrzynia wróciła do normy. Pojechałem na komputer i nic nie wyszło błąd sie nie zapisał. Sytuacje powtórzyła się jeszcze dwa razy zawsze na autostradzie nigdy w mieście. Postanowiłem wymienić termostat ale to też nic nie dało nie mam pojęcia co jest grane.

Czy może to być wina nie odpowiedniego oleju? lub chłodnicy oleju skrzyni?

Proszę o pomoc.

:(

Opublikowano
Jest taka możliwość, że od złego oleju Ci się przegrzewa. Producent projektując skrzynie założył pewne normy których trzeba się trzymać a zmiana oleju na inny na bank nie wpływa dobrze. Jeżeli nie masz pewności, że został zalany dobry olej to kup oryginalny ZF, to nie kosztuje tyle co auto żeby oszczędzać każdy grosz a później mówić, że się skrzynia sypie. Jeżeli masz pewność, że dobry to sprawdź czujnik temperatury