Skocz do zawartości

[E39] aktywacja AUX w navi 16:9 MK4 z DSP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem posiadam E39 z czerwca 2002r.

Wyposażony jest w dużą navi mk4 z systemem audio DSP.

Wersja radia Becker BM54.

Od razu zaznaczam, że przejrzałem masę tematów odnośnie tego auxa ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania.

Za monitorem navi jest w oryginalnej wiązce kostka 3pin do AUX. Zakupiłem kabelek do tej kostki podpiąłem elegancko wszystko pasuje, podpinam źródło dźwięku w tym przypadku telefon i po wciśnięciu przycisku MENU na navi nie wykrywa mi opcji aux. Pokazuje w kółko radio>CD>TAPE... bez opcji aux.

Gdzieś wyczytałem że opcja aux była tylko w wersjach po wrześniu 2002r, ale skoro moja E39 posiada wyprowadzoną oryginalną kostkę aux na 3 pin za monitorem to powinno to się dać jakoś ogarnąć tym bardziej że jest to wersja navi MK4 z systemem audio DSP i z najbogatszym wyposażeniem jakie było w E39 więc nie ma bata by ten aux nie dał się zrobić.

Pytanko do was w jaki sposób to trzeba ogarnąć żeby nie zrobić "druta" i wszystko było ogarnięte tak jak ma być oczywiście wykorzystując kostkę 3 pin i zakupiony kabel.

Dodam że mam swój komp diagnostyczny z INPA i umiem kodować ncsem. Nigdzie nie znalazłem w jakim module się to koduje / aktywuje i jaka to komenda jest. Może ktoś to ogarniał i jest mi w stanie pomóc?

Pozdrawiam

Opublikowano
Wepnij się bezpośrednio w kostkę radia i sprawdź. O kostce za monitorem słyszę pierwszy raz w życiu i nie kojaże takiej .
Opublikowano

Taka kostka która jest fabrycznie w wiązce za monitorem, na zdjęciu podpięty kabelek który zakupiłem

W monitorze 16:9 nie ma kostki z wejściem na AUX, jest tylko ta czarna mała kostka 3pin

32984758_1906879169344556_8832018460838985728_o.jpg

31093529_1877226085643198_83255883743625216_o.jpg

Opublikowano
Pierwszy raz widzę taką kostkę w tym miejscu. Bardziej mi to podchodzi pod złącze telefonu. Z tego co ja wiem,aux zawsze był bezpośrednio w kostce radia.
Opublikowano (edytowane)
Widziałem kilka filmów na youtub jak wpinali aux w taki sposób jak ty i działało,ale teraz zastanawiam się bo na którymś gość mówił coś o różnych modelach radia(oba to bm54,ale czymś się różniły). Może masz nie to w bagażniku. Sam już nie wiem czemu to nie lata. Edytowane przez Maciej V8