Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum ;)

Zwracam się do Was z zapytaniem o prawdopodobne przyczyny moich problemów. Może u kogos już występowało takie cos? A mianowicie:

1.) Przy porannym odpalaniu auto gdy auto stoi po nocy obroty zaczynaja falować przez jakieś 5-10 sekund po odpaleniu. Potem wszystko ustępuje i wraca do normy. Obroty nic nie falują, stoją równo w miejscu. Dzieje się to tylko gdy silnik jest serio zimny i stał z 5 godzin bez zapłonu.

2.) Przy mocnym przyspieszaniu silnik pokazuje kontrolkę „Check Engine” dzieje się to jak zaczynam wyprzedać i podkręce silnik do 4k obrotów +. Przy zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy jakby nigdy błąd nie występował.

Czy te dwa błędy mogą być ze sobą związane? Co byście proponowali mi sprawdzić? Proszę, tylko nie piszcie mi porad typu „zbadaj na komputerze” ponieważ szczerze powiedziawszy te dwa błędy nie utrudniają mi za bardzo życia. Wiadomo, jakby ich nie było to super ale problem leży w tym, ze pracuje od 7 do 17, a warsztat do 17:30 jest otwarty. A jak na złość kiedy w piątek mam do 12 to pracują akurat do 12. W następnym tygodniu spróbuje się tam wybrać, a do tego czasu chciałbym znać tylko możliwe przyczyny.

Z góry dziękuje za odpowiedzi ;)

Opublikowano

Witam kolego, podejrzewam że do tej pory poradziłeś sobie z problemem a jeśli nie to moja podpowiedź cewka klęka, miałem identyczne objawy cewka na drugim cylindrze robiła zgon zamiana cewek miejscami dała mi odpowiedz błąd się przeniósł razem z cewką na 3 cylinder. Ale żeby wiedzieć która to cewka musisz z czytać błędy nie stety musisz podpiąć się pod kompa lub jak ja obd icar i aplikacja. Oczywiście jeśli twoja bunia to benzynka 2007.

Pozdrawiam