Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam następujący problem. Auto na zimnym silniku odpala bez najmniejszego problemu, ale już na rozgrzanym silniku nie chce odpalić. Zapala raz i od razu gaśnie, a kolejne próby to tylko kręci rozrusznikiem i nie odpala. Po kilku godzinach jak wystygnie to odpala bez problemu. Sprawdzałem w INPIE, pokazało mi błąd czujnika położenia wałka rozrządu wydechowego, który pojawiał mi się sporadycznie od dawna, ale nigdy nie było problemów z odpalaniem. Dawno nie podłączałem się do INPY więc pomyślałem sobie, że to stary błąd. Skasowałem błąd, zgasiłem auto i nie mogłem odpalić. Po tym jak czytałem błędy to nic nie wyskakiwało.

Zamówiłem dzisiaj na aledrogo oryginalny używany czujnik na wymianę i zobaczę czy coś to zmieni. Co jeszcze ewentualnie może być przyczyną takiej usterki? Troche poczytałem, że może to być też czujnik wału korbowego / czujnik wałka dolotowy / pompa paliwa / czujnik spalania stukowego ? Co myślicie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompa pracuje gdy nie odpala? Może to być również czujnik położenia wału.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Wadliwy czujnik położenia wałka wydechowego nie powoduje problemu z odpalaniem silnika.

Możliwe, że masz problemy z czujnikiem wałka dolotowego, on może powodować problem z odpalaniem silnika, głównie gdy jest ciepły.

Błąd tego czujnika niekoniecznie musi zostać zarejestrowany przez ECU - tak miałem w swoim BMW. Skapnąłem się po głośnej pracy wtryskiwaczy, zamiast w sekwencji pracują wtedy w full group - czyli wszystkie podają paliwo jednocześnie. Silnik chodzi wtedy kulawo, w trybie awaryjnym.