Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam nieciekawy problem z moja 335i. Znalazłem na forum podobne tematy , jednak nie tyczyły się mojego silnika i były jedynie pewne objawy w innych przypadkach. Pewnego dnia przy przyspieszaniu zaczęły się mocne uderzenia jakby z tylu samochodu, pomyślałem , ze może dyfer się kończy. Lecz po spokojnej jeździe na drugi dzień biegi zaczęły się ślizgać , szarpać, byłem pewny sprzęgła - dodam skrzynia automat. Również usłyszałem dziwny świst z okolic skrzyni , narastający z obrotami, również na biegu jałowym. Nie zastanawiając się wymieniłem olej w skrzyni, odpaliłem samochód , pochodził 15min, test. Pierwsza próba wszystko ok, nie szarpało, biegi zmieniało elegancko. Świst ustąpił. Dzisiaj zrobiłem około 50km , auto się dogrzalo , chciałem wyprzedzić i znowu uderzenie - nie tak mocne jak wcześniej ale jest coś nie tak. Stanąłem i znowu słyszę świst z okolic skrzyni. Przy emerytalnej jeździe biegi chodzą elegancko. Doczytałem na forum , ze może byc to zbyt mała ilość oleju w skrzyni ale facet miał ten problem lecz skrzynia pracowała dobrze. Możliwe jest , ze skrzynie uszkodziłem lub sprzeglo padło? Zauważyłem , ze olej silnika jest cały czas na 110C , wcześniej tylko przy wkręcaniu dochodził do 120 , przy spokojnej jeździe raczej były niższe temperatury niż 110C.
Opublikowano

Sprawdziłem dzisiaj stan , był max. Przez jakieś 2h skrzynia chodziła prawidłowo, wycie nie ustąpiło, obstawiam sprzeglo choć nie wiem w co celować. Gdyby skrzynia padła nie byłoby złe później dobrze , a teraz znowu złe. Wycie czasami jest głośniejsze jak się Zaczyna świrować a troszeczkę ustępuje jak jest okej. Nagrałem filmik wycia oraz udało mi się nagrać momwnt kiedy zwariowała i wyskoczył błąd. Miał ktoś podobny problem? Sprzeglo czy stawiacie coś innego? Dwa filmiki , jeden z dźwięku , drugi z jazdy.

Dźwięk: https://youtu.be/_AMROODfMMs

Jazda: https://youtu.be/JMqoQIFuteU

• 11 miesięcy temu...