Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie wiem czy podaje dobra nazwe ale chodzi mi o takie urzadzenie ktore podtrzyma napiecie jeszcze chwile na cewkach (po wyłaczeniu zapłonu)poto zeby wypalic gaz który nazbierał sie w kolektorze.Po co mi to?

Odpalam auto na pb,przełanczam na lpg.Gasze zapalam jest BUM!!Jesli by było takie cos:)to było by dobrze acha cos mi o tym wspominał gaziarz.

pozdro

Opublikowano
Ten gadżet jest po to aby łatwiej było odpalić autko na benzynie w samochodach z dużym kolektorem. Niedopalony gaz podczas odpalania na benzynie miesza się z pb i powstaje niepalna mieszanka powodująca problem z uruchomieniem samochodu (to teoria, bo ja nie mam takich problemów) Olej to, bo dopalić gaz możesz dodając gazu tuż przed zgaszeniem ale i to będzie raczej zbędne. Jak gazol namówi Cię na wszelkie możliwe "udoskonalenia" to koszt przewyższy cenę wtrysku gazu :mrgreen:
peace & love
Opublikowano
własnie o to chodzi ze mi strzela w kolektor

Kiedy :?: W jakich okolicznościach? Przy prawidłowo założonej i wyregulowanej instalacji oraz sprawnym high voltage nie powinno być żadnego bum.

peace & love
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jaką masz instalację, bo jak II generacja, to tu się kończy nasza rozmowa.

Jak masz wtrysk, to przypuszczalnie może Ci puszczać któryś wtryskiwacz (do momentu, aż ciśnienie przed nim spadnie). To można sprawdzić po podpięciu komputera. Ponadto wtryskiwacze LPG działają dokładnie wtedy, kiedy wtryskiwacze Pb, więc przy standardowo założonej instalacji (bez wodotrysków) i sprawnych elementach (wtryskiwacze) - taka sytuacja nie może mieć miejsca.

Możesz mieć również instalację LPG zestrojoną zbyt bogato na obrotach jałowych i w momencie odpalania na Pb ma zbyt ubogą mieszankę i zanim się wyrówna - strzeli sobie jeszcze, a co...

Kai