Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.bimmerfest.com/forums/attachment.php?attachmentid=514789&d=1434483637

Witam chciałbym zainstalować takie systemy, co trzeba kupić i doprogramować?

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano

Zrobiłem sobie cześć tych doposażeń. Mianowicie LDW czyli system informowania o niezamierzonym przekroczeniu linii na jezdni i FCW czyli system informujący o zbliżającej się kolizji.

Próbowałem znaleźć kogoś, kto mi to zrobi i albo została mi taka cena przedstawiona, ze się odechciało, albo mówiono ze to niemożliwe. Miałem fabrycznie zamontowana kamerę KAFAS i SLI (Speed Limit Info). Potrzeba zakupić panel z przyciskami, w zależności jakie systemy chcemy mieć generator drgań, KAFAS 2 i przełączniki pod kierownice SZL, ale nie koniecznie, ja zrobiłem bez. Co do montażu to zdjęcie poduszki z kierownicy (dwa zatrzaski do przesunięcia srobokretem), nagwintowanie dwóch tulejek w kierownicy, zamontowanie generatorka drgań z modułem w kierownice i podłączenie. Można założyć poduszkę. Panel z przełącznikami podłączamy do wtyczki, która jest przy wiązce włącznika świateł, a jeśli nawet jej nie dali, to możemy podłączyć się trzema kabelkami do wiązki od wlacznika świateł (LIN do obu paneli jest ten sam). I to wszystko do LDW, jeśli chcemy FCW, wykrywanie pieszych, to potrzeba jeszcze KAFAS 2 od auta, które miało zakodowana opcje 5AS fabrycznie. Zostaje tylko kodowanie. Gorzej jeśli nie ma kamerki, to wtedy czeka nas wymiana szyby, zakup kamerki i kabli do KAFAS

Koszty to 150 pln generatorek z modułem w kierownice ( ja kupiłem od f01, chyba wszystkie f serie maja taki sam), panel można znaleźć za ok 200 zł i KAFAS od 200 do 800

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Mam u siebie Kafas2 z rozpoznawaniem znaków SLI i adaptacyjne xenony z asystentem. Interesuje mnie dołożenie ostrzegania przed kolizją oraz wykrywanie pieszych. Rozumiem że muszę znaleźć moduł Kafas2 z auta które miało fabrycznie SLI, HBA, FCW i ewentualnie LDW ? Na coś jeszcze zwrócić uwagę przy szukaniu modułu?

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam otswieze temat czy generator drgań z modułem będzie pasował do kierownicy m pakiet bmw f30, czy ten moduł do generatora jest zamontowany w kierownicy.