Skocz do zawartości

e46 320d wysokie spalanie, drgania wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Panowie nie wiem co jest przyczyną tak wysokiego spalania- mianowicie w mieście pali mi 12-13L :mad2: [lato 18", zima 16" stal] / w trasie ogólnie 6; 7 L /100km, auto e46 320cd 2005 coupe. Auto jakby przymulone - w e90 jakoś lepiej sie zbiera jest żwawsze. Co konkretnie wymieniłem w swoim aucie: 2 termostaty, poduszki silnika, wszystkie filtry i olej, separator oleju, dwumase, usunięte klapki kolektora, egr czyszczony rok temu, nastawnik turbo był naprawiany u Rogera. Wtryskiwacze w INPIE ładnie wyglądają wszystkie na środku wykresu. Błąd wywaliło że mam coś z czujnikiem położenia wałka rozrządu ale sprawdziłem/poczyściłem i błędu nie ma. Przepływomierz nie wywala błędów. Mam problem z falowaniem obrotów - podgrzewacz wody padł. Przy sprawdzaniu turbo zauważyłem olej przy wirniku -uszczelka puszcza olej. Kupiłem drugą, ale jeszcze nie montowałem [pierścień uszczelniający przewodu powietrza]. Wirnik nie ma luzów na boki, wyczuwalny minimalny luz poosiowy (wzdłużny). Drugi uciążliwy problem to drgania wydechu. Szukałem problemu i nie znalazłem. Wymieniłem przy tym: poduszki skrzyni, dwa wieszaki wydechu środkowy i końcowy, plecionka chyba jest dobra. Wybaczcie moją lekką chaotyczność ale to z nerwów :oops: Bardzo proszę o pomoc :cry2: . Edytowane przez esselu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Plecionka jest ori czy była wystawiana? Często po nieumiejętnym dopasowaniu zamiennika właśnie takie są objawy. Przepływomierz dobrze mierzy? Trzeba zrobić live data na 4 lub 5 biegu z gazem w podłodze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Maniek muszę zobaczyć szczerze nie wiem czy plecionka jest ori. Z przepływki wstawię filmik na dniach. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na wysokie spalanie/ drgania wydechu [dodam że te drgania są na biegu jałowym przy obrotach +- 800obr]. Ktoś kiedyś mówił że niby reset kompa pomaga przy wysokim spalaniu....