Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć !

Przekopałem się przez tematy pośwęcone problemom z dwumasą i sprzęgłem i....dalej jestem w lesie ;)

Mam do wymiany łożysko oporowe(szumi) i....sam nie wiem -czy tylko sprzęgło czy też dwumasa.X 3 nie szarpie,startuje bez problemów nawet "bez gazu" .Niestety-oprócz szumu z łozyska mam dziwny klekot w momencie gdy pedeał sprzęgła jest wciśnięty do połowy.Po wdepnięciu do oporu lub puszczeniu słychać tylko szum łożyska.

Sam nie wiem co z tym fantem zrobić-w innym autku podobne objawy dawało zajechane sprzęgło-ale te objawy raz były a raz nie. BMW X3(e83) ,2,0 d,150 tysi nalatane.

Z góry dzięki za sugestie.

PS.Jeździć z tym aż objawy się "wzmocnią" ? Nie chciałbym dojechać reszty podzespołów......Z drugiej strony-jeżeli to łozysko i sprzęgło to "szkoda " ruszać dwumasę-raczej szkoda ruszać kasę :D na dwumasę .

Opublikowano
Dlugimarek bez rozebrania to tylko szklana kula, niech mechanik wyciągnie sprzęgło, dwumas i obada luzy, zużycie poszczególnych elementów wtedy zadecydujesz czy dwumase ze sprzęgłem wymienić czy tylko samo sprzęgło innej drogi nie ma... Niech sprawdzi przy okazji stan uszczelnień...
Opublikowano

Hmmm-no własnie.Mechanik powiedział ze jeżeli to "początek końca ;) " dwumasy to ....organoleptycznie :)))) nie jest tego sprawdzić.Mam jeździć az się ...spierniczy.

No cóż-czyli trzeba się przygotować na najgorsze -czyli komplet.Nic nie jest wieczne chociaż w innym autku dwumasa wytrzymała 260 tysi km i jeszcze trochę bym na niej pojeździł ale miałem dłuższą trasę i wolałem wymienić.Takie pytanie z innej beczki-ile srednio wytrzymują dwumasy w X -ach ? Wiem-każdy jeździ inaczej ale mówimy tu o normalnej jeździe -bez strzałów ze sprzęgła,deptania po gazie z niskich obrotów itd....

THX :D

Opublikowano
Nie jeździć i nie czekaj jak się spierdzieli, bo popadniesz jeszcze w większe koszty np. holowania, tylko wymień dwumase jeśli do polowy wciśniesz i huczny a po wciśnięciu w podłogę przestaje to na 100% dwumasa. Nie raz już miałem takie przypadki i dwumasa była już w fatalnym stanie