Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam to mój pierwszy post na tym forum wcześniej przeglądałem je tylko jako widz. Wiem że jest tutaj dużo naprawdę dobrych fachowców co znają się na rzeczy lepiej niż nie jeden mechanik więc liczę na waszą pomoc. Moja bunia ma zbyt duży apetyt 13l/100 przy naprawde oszczędnej jezdzie 70% trasa 30 % miasto to chyba zbyt wysoki wynik? sprawdziłem sondy lambda nie pokazują błędu chodź zastanawia mnie to że wahania napięcia na obu sondach mieszczą sie w przedziale (0.3v-0.7v) zbyt male skoki ? Dodam ze z pewnością termostat jest uszkodzony bo temperature 90 stopni łapie po około 15-20 km przy temperaturze na zewnatrz w granicach 0-5 stopni chociaż wątpie by mialo to aż taki wpływ. Świece są mokre i czarne co świadczy o bogatej mieszance.Diagnoza komputerem pokazała następujące błędy:

-Sonda lambda za katalizatorem

-Nieprawidłowy sygnał czujnika położenia pedału gazu

-Autotest modulu sterowania-nieprawdopodobny

-Czujnik wału rozrządu przy zaworze wydechowym

-EWS (immobilizer)

-Nastawnik przepustnicy

-Plan aktywacji chlodzenia

Opublikowano
^^

Pytanie: Czy problem występuje od momentu kupna auta czy też wcześniej notowałeś mniejsze spalanie, a problem pojawił się teraz?

Od zakupu tak bylo,ale teraz sie tym bardziej zainteresowalem

Opublikowano
kadoer to już wiesz czemu ktoś sprzedał... Termostat to podstawa i od tego zacznij. Niedogrzany silnik powoduje że auto dłużej jeździ na automatycznym ssaniu (większe dawki paliwa).

Ok zaczne od tego chociaz watpie ze to duzo da. Gdzie jeszcze mozna szukac przyczyny ?