Skocz do zawartości

[E87] Pali bezpiecznik i nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś w trasie poczułem, że mój samochód stracił na mocy i na światłach przy niskich obrotach nim dość mocno trzęsie. Niedługo po tym pojawiła się ikona Check Engine. Dojechałem do mieszkania i samochód nie chce ponownie zapalić - mieli i mieli przy tym świecą się błędy.

Około pół roku temu miałem podobny problem, wtedy po odczytaniu błędów wymieniłem czujnik położenia wałka mimośrodowego i bezpieczniki, które były spalone i wszystko było ok.

Dziś ponownie zajrzałem do bezpieczników silnikowych i ten sam co kiedyś był spalony. Wymieniałem go i próbowałem odpalić samochód. Efekt ten sam - nie odpala i nowy bezpiecznik spalony.

Bardzo proszę o pomoc i informację do jakiego obwodu służy ten bezpiecznik. W załączniku zdjęcia i kody błędów. Bardzo dziękuje.

https://tufotki.pl/4leNR

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To jest bezpiecznik F02. Podłączony jest do takich urządzeń.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-118i-sha_200612/of6WAkk

Pali się bo coś powoduje za duży pobór prądu. Pooglądaj może któryś z przewodów podłączonych do tych urządzeń jest zwarty do masy. Łatwo to miernikiem sprawdzić. Więcej nie pomoge:(

Dodam że wszystko na schemacie jest polinkowane. Jak chcesz sprawdzić gdzie się znajduje Y6275 to klikasz na to i wybierasz INSTALL LOCATION i juž wiesz co to jest i gdzie. To samo ze wszystkimi wtyczkami.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.