Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam E46 2.0d 150 km 2003r. Jakiś miesiąc temu zrobiłem kapitalny remont silnika, po remoncie robiłem przegląd i diagnosta powiedział ze jest jakiś minimalny wyciek ropy, ale poprzez brak czasu chciałem się tym zająć pod koniec lutego. Historia zaczyna się od tego, że dzwoni do mnie dziewczyna, że jadac ze stałą prędkością bmw zgasło i nie chce odpalić. Wziąłem lawete pojechałem do niej, wsiadam zakręciłem odpaliła na jakieś 2 sekundy i zgasła. Zapakowałem na lawete i za jakieś 2 godziny wchodzę do niej przekręcam kluczyk i odpaliła od pierwszego. Po tej sytuacji cały dzień jeździłem nią, gasiłem zapalałem i wszystko było tak jak powinno. Na sam wieczór pojechałem do domu, zgasiłem, za pół godziny próbuje odpalić i nic. Standardowo, sprawdzony przekaźnik pompy paliwa, bezpiecznik, pompa paliwa podaje paliwo, wymieniona pompa progowa, wymieniony czujnik ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej i nic. Nie dochodzi paliwo na listwe wtryskową. Komputer wykazał takie błędy jak pompa progowa (wymieniona), zapowietrzony układ, czujnik ciśnienia paliwa(wymieniony). Nie słyszę działania pompy progowej tylko i wyłącznie pompę w baku przez chwile na włączonym zapłonie. Dodam jeszcze choć nie wiem czy to może mieć coś wspólnego, że na zimnym silniku czasami potrafił sam wchodzić na obroty lekko, ale to się zdażyło ze trzy razy.

Panowie co może być nie tak? Sterownik silnika, pompa wysokiego ciśnienia chyba raczej nie bo by chociaż trochę paliwa na listwe wtryskową pchała, czy może ten zaworek odcinający?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano
Z tymi pompkami progowymi różnie bywa, jeżeli jej nie słychać i nie chce odpalić weź kawałek rurki, kija i postukaj pod autem tam gdzie ona się znajduje może się zawiesza (zapłon aż kontrolki się zapalą i dopiero stukaj). Tylko dziwne ze zgasł podczas jazdy to by wskazywało na pompkę w baku ile bylo paliwa jak zgasł mniej jak 1/4 zbiornika? Jakie masz dokładnie błędy jakie ciśnienie na listwie wtryskowej podczas kręcenia rozrusznikiem gdy nie chce odpalic?

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Właśnie było lekkko poniżej 1/4 baku. Ciśnienia na listwie wtryskowej nie sprawdzałem, wgl paliwo tam nie dochodzi. Co dziwne ciśnienie pompy wyszło 6,3-6,4 a program pokazał 13 prawidłowego działania. Na stronach producentów pomp podane są wartości też 6, więc sam już nie wiem. A ta druga pompa progowa na 99% jest dobra.
Opublikowano
Dolej paliwa do zbiornika bo może ta w baku niedomaga. Dla czego jesteś pewien ze progowa działa ja kupiłem nówke sztukę ti automotive i po 3 tygodniach zaczęła się wieszać poszła na gwarancjie i zwrot pieniążków kupiłem używaną i działa do dziś. Jak przekrecisz kluczyk na pozycję druga i nie słyszysz progowej to zrób jak pisałem. U mnie wystarczyło ze 2 razy stuknolem i odrazu było słychać jak progowa zaskakiwala i wtedy odpalałem normalnie.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Ok zrobię tak, a paliwa od razu dolałem 30l więc jest ponad połowa baku, a jak zdejmę przewód z pompy to leci normalnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podaj dokładne kody błędów. Wymieniłeś czujnik ciśnienia a objawy bardziej pasują do zaworu ciśnienia cr. Opisz dokładniej co się dzieje z pompą progową, słychać jej pracę na zapłonie przez jakiś czas? Nie buczy jakoś szczególnie? Jakiej firmy kupiłeś? Pompę w zbiorniku słychać za każdym razem? Może to ona przytarła się przez brak paliwa (mogło być w lewej komorze jak miałeś mało), włącz test 6.0 na zegarach i podaj wartość.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wymieniłem również zawór ciśnienia w pompie cr, nadal nic. Pompa w baku działa za każdym razem. Sprawdziłem, prąd nie dochodzi do pompy progowej, w sumie mogłem to wcześniej sprawdzić. Zaraz podepnę jeszcze na krótko pompę na układzie i zobaczy czy paliwo dochodzi. Czy jeśli tak to obstawiać sterownik?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest trochę charakterystycznych błędów jak problemem jest sterownik dlatego chciałem abyś je podał. Jeżeli jesteś pewny przekaźnika (warto zamienić z tym od klaksonu) to zostaje jego gniazdo oraz sterownik silnika. Chodziło mi o zawór na szynie cr (od strony podszybia), ale skoro nie masz napięcia na pompie progowej to nie ma tematu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.