Skocz do zawartości

328ci - kontrolka płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedawno miałem problem z moją bunią - świeciła się kontrolka i grzała się. Na warsztacie zdiagnozowano problem z rolkami(zużyte) i pompą wody, termostat też już się nie nadawał.

Zostały wymienione 3 rolki, pompa, termostat, pasek i do tego nowy płyn. Po warsztacie problem z grzaniem znikł, kontrolka się nie świeciła. Natomiast problem z kontrolką wrócił po tygodniu - dwóch.

Temperatura cały czas trzyma pion, a płynu nie ubywa. Dodam, że kilka miesięcy temu zostało też wymienione visco.

Świeci się losowo i znika po chwili, raz pali się dłużej, raz krócej. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Jak się tego pozbyć? Groźne to czy nie?

2.8 Ci, 1999r.

Pozdro. :)

Opublikowano
Zaczął bym od pożądanego odpowietrzenia układu.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak jak napisał Goral1985win, kontroluj też temperaturę w teście 7.0 i daj znać jak wygląda podczas jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Okej, dzięki sugestie. Jutro sprawdzę jak z temperaturą :cool2:
Opublikowano
  • Autor
Tak jak napisał Goral1985win, kontroluj też temperaturę w teście 7.0 i daj znać jak wygląda podczas jazdy.

Więc tak, kontrolka zapaliła się już przy 70°, po czym na chwilę zgasła i zapaliła się przy 90°. Zgasła jeszcze tylko raz na moment, a potem całą drogę do domu była zapalona.

Całą trasę (w ruchu) temperatura utrzymywała się na 92° max, na światłach 96° i nie więcej. Więc chyba jest tak jak powinno być :cool2: Tylko ta kontrolka..

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przy spokojnej jeździe powinno być 96-97 stopni, przy deptaniu ma spaść właśnie do ok 90-92 stopni (grzałka robi swoje). Wygląda na to, że masz powietrze w układzie. Możliwe, że mechanik nie przyłożył się do odpowietrzania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Przy spokojnej jeździe powinno być 96-97 stopni, przy deptaniu ma spaść właśnie do ok 90-92 stopni (grzałka robi swoje). Wygląda na to, że masz powietrze w układzie. Możliwe, że mechanik nie przyłożył się do odpowietrzania.

Więc zostało mi tylko ją odpowietrzyć? :)

I takie jeszcze pytanie, bo u mnie ciężko z czasem. Czy jak będę na tym jeździł to może to jakoś zaszkodzić?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak to wygląda jak nie masz ubytku płynu. Jak układ się nie przegrzewa to nic się nie stanie, obserwuj temperaturę w teście.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Za dobrze nie jest jeździć z zapowietrzonym układem. Pamiętaj o tym ze w bmw układ chłodzenia jest bardzo ważny.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
  • Autor
Okej, dziękuję Wam za odpowiedzi. Postaram się zrobić to jak najszybciej się da. :wink: