Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie świec żarowych bez zdejmowania kolektora, czy też wiązka biegnie bezpośrednio ze sterownika do świec bez przejściówki ?

Sprawa dotyczy E46 2.0d 150PS

Dziękuje i pozdrawiam

Edytowane przez LaRocco
Opublikowano
Bez zdejmowania kolektora będziesz miał błąd o niesprawnej swiecy w programie impa, ale to nie jest jednoznaczne bo może być sterownik swiec zarowych uwalony i błąd tez będzie.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dopisz 320d do tytułu, bo admin zamknie temat. Możesz pomierzyć rezystancję na wtyczce od sterownika, ale dojście jest średnie i najgorzej wypiąć wtyczkę. Wiązka idzie bezpośrednio od sterownika do świec, wbrew pozorom są blisko siebie :wink: sprawdź na początek błędy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Chciałbym poznać gościa który umieścił sterownik pod silnikiem, przed liftem był w puszce obok komputera i miał tam warunki jak w niebie.

Co do sprawdzenia błędów to nie mam o tym zielonego pojęcia, jaki kabel, program itd.

A zasilanie sterownika biegnie przez jakiś bezpiecznik ?

Z pewnością uwalone świece lub sterownik bo przy obecnych mrozach o odpaleniu nie ma mowy, szaro-biały dym i koniec...przy lekkim mrozie odpala.

Jak ze wszystkim w życiu podstawa to diagnoza, czasem człowiek szuka nie wiadomo gdzie i coś wymienia a na koniec okazuje się że to jakaś pierdoła.

Nic tylko pozostało wejść pod samochód i tam przeprowadzić pomiary.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ostrzegam, że będzie ciężko, nie uszkodź wtyczki. Kabel znajdziesz na alledrogo, ale masz dwie możliwości sterownik albo świece, ewentualnie combo :D

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak jak w moim przypadku błąd swiecy, wymieniłem swiece błąd dalej jest więc sterownik ale sterownik podaje napięcie na świece (5V) a błąd o niesprawnej swiecy jest :roll: pomiar na świecach świece sprawne problemu z odpaleniem nie ma żadnego tylko błąd widnieje :? Czyli niby wszystko jest ok ale błąd pozostaje po wykasowaniu powraca :oops:

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fajka u Ciebie dobrze trzyma? Nie ma ułamanych "łapek"?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jeżeli do mnie to pytanie było :roll: to trzyma dobrze ale łapki ma wylamane, lecz nie rusza się na boki trzyma się sztywno.

Wylamane łapki mogą mieć wpływ na to?

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, do Ciebie :wink: zdecydowanie to może być to, do fajki na pierwszym cylindrze jest dojście bez zdejmowania kolektora, spróbuj docisnąć ją i trzymaj, wtedy spróbuj skasować błąd oraz wymuś grzanie świec przez inpa i zobacz czy błąd wróci, będziesz miał odpowiedź.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wszystko fajnie tylko ze błąd mam na 2 swiecy :roll: niedługo będę kilka rzeczy robił przy aucie to tak dla relaksu zdejmę kolektor :lol: tylko mrozy zejdą i posprzątam garaz :lol:

721015571

Opublikowano

Hmm skoro jest dostę do pierwszej świecy to mogę sobie sprawdzić czy przekaźnik jest dobry z góry, bez wchodzenia pod samochód ?

Mam rozumieć z powyższych postów że fajke trzymają jakieś zaczepy i należy uważać aby ich nie zerwać ?

Opublikowano
Tak po bokach fajki są takie dwa zaczepy, musisz złapać fajkę palcami wcisnąć zaczepy i dopiero pociągnąć do góry.

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko fajnie tylko ze błąd mam na 2 swiecy :roll: niedługo będę kilka rzeczy robił przy aucie to tak dla relaksu zdejmę kolektor :lol: tylko mrozy zejdą i posprzątam garaz :lol:

Sorry, mój błąd, jakieś zaćmienie :o

Hmm skoro jest dostę do pierwszej świecy to mogę sobie sprawdzić czy przekaźnik jest dobry z góry, bez wchodzenia pod samochód ?

Mam rozumieć z powyższych postów że fajke trzymają jakieś zaczepy i należy uważać aby ich nie zerwać ?

Jako takiego dostępu nie ma, można tylko docisnąć fajkę, ale nie zdejmiesz jej bez demontażu kolektora, więc Tobie nic to nie daje niestety. Są miejsca po bokach gdzie trzeba nacisnąć i wtedy "łapki odsuwają się, tu masz foto, kiepskie i z saaba, ale wygląda to podobnie:

l_allegro_6832060823.jpg

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL