Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowym użytkownikiem i za nim poleci lincz po co pisze nowy temat to po prostu nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie albo za słabo szukałem (ponad godzinę)

[bMW E46 320D 1998]

Co do problemu to mam problem z zamkiem i drzwiami od strony kierowcy. Cała baśka ma centralne i działa pomijając moje drzwi czyli zamykanie z kluczyka zamyka resztę drzwi i otwieranie tak samo otwiera ale nie moje, zawsze zmuszony byłem do otwierania zamkiem ale i tutaj pojawił się teraz problem. Jakiś czas temu wymieniłem sam wkład bo stary się posypał i działało ale... i teraz to się całkowicie popsuło niby wkładka chodzi gładko(po wyjęciu z drzwi) jest nasmarowana i dobra, problem jest jak dam ją na miejsce wtedy nie idzie jej przekręcić w żadną stronę. Pytania do was mam dwa :

1. co mogło paść w centralnym zamku że nie działa tylko od mojej strony ?

2. co się stało że teraz nawet zamek całkowicie nie działa ? (nie obraca się wkładka jak jest wsadzona)

Znalazłem wiele tematów ale tam typowo kluczyk padł, bateria do wymiany albo coś co się nie tyczyło tylko jednych drzwi. Z góry dziękuje za pomoc czy w postaci linku do innego tematu albo wyjaśnienia w tym.

Opublikowano
Jeżeli wkładkę wymieniłeś i było jakiś czas ok to trzeba by było zdjąć boczek i sprawdzić co tam się dzieje. Rozumie ze centralny działa tylko drzwi kierowcy się nie otwierają do sprawdzenia czy napięcie idzie na siłownik.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Tak dobrze zrozumiałeś centralny działa wszędzie tylko nie na moja drzwi. Dzięki za podpowiedź będę dzisiaj rozbierał boczek i zobaczę co tam siedzi. Ale z ta wkładką nie mam pojęcia co jest nie tak bo niedawno wyninialem i było ok a tu nagle coś takiego. Co tam mogło się wysypać skoro wkładka działa jak nie jest osadzona a jak jest to nie ruszy w żadną stronę nawet jak się powisisz na tym.
Opublikowano
Nikt jasnowidzem nie jest, trzeba rozebrać i zobaczyc sprawdzać wszystko po kolei. Od środka drzwi się otwierają bez problemu, a czy siłownik slychac ze pracuje w tych drzwiach?

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Tak drzwi od środka się otwierają normalnie za klamkę. Nic a nic nie słychać całkowita cisza.

[Edit]

Zabrałem się za naprawę wkładki bo znowu zatrzask mocujący pękł to jeszcze coś takiego mi się zrobiło... co z tym fantem teraz zrobić ? tego już nie poskłada...

https://zapodaj.net/images/9f2c31590dcde.jpg

https://zapodaj.net/images/0990a91a814bf.jpg

Proszę poratujcie bo nie wytrzymam.

[Edit]

http://allegro.pl/zamek-wkladka-zamka-przod-lewa-klucze-bmw-3-e46-i7127970637.html?reco_id=4f01db68-1a69-11e8-a0c2-246e963204c8&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product ratuje mnie tylko coś takiego co nie ? to jako zamiennik będzie raczej pasowało

Opublikowano (edytowane)

Ja bym się pobawil i próbował poskładać to jakoś bo ori kluczyk nie będzie pasował do zamka :| bez tych blaszek i sprezynek byle srobokretem otworzysz później ten zamek.

Podjedź do jakiegoś speca od zamków może ci coś ogarnie bo wiem ze dorabiają również wkładki do zamków, bądź naprawi ta twoja. Zaglądałeś do silownika?

Edytowane przez Goral1985win

721015571

Opublikowano
Zaglądałeśw do słownika?
chodziło o siłownik ? bo zrobiłeś mnie w ciula i cały swój tekst czytałem z 5 razy ... nie, nawet nie miałem czasu bo nie mam oświetlenia w garażu i wszystko robiłem przy latarce. Ale mogę śmiało stwierdzić że nie reaguje, całkowita cisza gdzie reszta drzwi normalnie się otwierała i zamykała z centralnego on milczał nawet nie pstryknął. Sprawdzałem już jak miałem wszystko zdjęte i w całkowitej ciszy nasłuchiwałem. Jutro od rana będę rozkręcał resztę blach i wyjmował wszystko.

Mam jeszcze jedno techniczne pytanie czy jeżeli nawet nie mam wkładki, centralny nie działa to jest możliwość wciśnięcia guzika zamykania drzwi (tego wihajstra)? Pytam ponieważ chciałem zamknąć swoją stronę przez ten guzik i nie ma bata go wcisnąć. To jest całkiem normalne czy też jakaś lipa ?