Skocz do zawartości

[e83] drżenie na kierownicy przy hamowaniu powyżej 80km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Auto: BMW X3 e83 2004r 204km 3.0d / automat GM

Problem: Drżenie na kierownicy, podczas hamowania z prędkości powyżej 80km/h

Wykluczyłem tarcze, ponieważ zostały sprawdzone zegarem i nie wykryto nierówności.

Delikatny looz na lewym, krótszym wahaczu i na tulejach dłuższego wahacza. Delikatny luuz na przekładni kierowniczej.

Czy któs spotkał sie z podobnym przypadkiem? Jak myślicie, czy wyeliminowanie powyzszych usterek pomoże?

Dzisiaj jade wyważyć jeszcze koła i sprawdzimy czy pomoże.

Opublikowano
Ja spotkam się na forum kilka mc temu w którymś z tematów, iż winna jest skrzynia, właśnie GM. Nie pamiętam czy wymiana poduszki coś dała czy to kwestia jakaś mechaniczna, ale ktoś już pisał o takim problemie nie ustępującym po wymianie tarcz.
x3334a545255abac1e52.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Temat wałkowany na forum : https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=86&t=317104

Przerabiałem problem. Co prawda ja mam skrzynie ZF.

Tak samo jak Ty sprawdzałem tarcze, zaciski, koła, felgi, przekładnie kierwoniczą i nic nie pomagało.

U mnie problemem było łożysko hydrauliczne poz. 9 http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=PD51-EUR-05-2006-E83-BMW-X3_30d&diagId=31_0670

Z zewnątrz wygladało wszystko ok, jednak wystarczy tylko pęknięcie żeby płyn z niego wyciekł i traci właściwości.

Po wymianie na oryginal BMW zupełnie inne auto, chociaż stare wyglądały wciąż ok.

Meyle robi wersje HD bez płynu, można by sprobować ale napewno zmieni to w jakiś sposób charakterystykę zawieszenia pytanie tylko czy odczuwalnie :?:

Opublikowano
Po tym co piszesz to zostaje Ci kontrola geometrii kół i sprawdzenie prowadnic zacisków hamulcowych. Jezeli nie pomoże to pozostaje zmiana mechanika na kogos kto na codzień naprawia BMW. Poszukaj na forum fachowców z Twojej okolicy.