Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z takim autem jak BMW e61 520d z 2006 roku, skrzynia manualna, podobno zrobiony stage1 zwiększający moc ze 163 do 205 koni. Od jakiegoś czasu miałem problem ze "skaczącymi" obrotami na wyższych biegach (4,5,6).
W zakresie w którym turbo działa obroty potrafiły skoczyć o 500 w górę potem spaść o 300 i znowu skoczyć powiedzmy o 500. Auto przyspieszało jednak nie tak jak powinno. Wczoraj niestety to wyglądało już znacznie gorzej, obroty strasznie się ślizgały, a auto bardzo słabo przyspieszało, a obroty wzrosły do 5000.
Dodam, że problemy z tymi skaczącymi obrotami zdarzały się nieregularnie i na obydwu filmikach pedał gazu jest wciśnięty do końca, a bieg na skrzyni to 5 lub 6. Ostatnio przyjechałem tym autem z Polski do Niemiec i po drodze nie było problemu a potem znowu wrócił. Co może być przyczyną? Czego mogę się spodziewać, ewentualnie jak sprawdzić uszkodzony element?
Opublikowano
Tarcza sprzęgła Ci sie skończyła. Jeżdżąc tak pewnie przypaliles docisk i zamach a wiec w najgorszym wypadku wszystko masz do wymiany.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Jak myślicie, wymaga to natychmiastowej wymiany, czy jakieś 3-4 tysiące przy spokojnej jeździe można zrobić? Aktualnie jestem w Niemczech i nie ukrywam, że wolałbym zrobić to w Polsce.
Opublikowano
To zależy jak katowałeś to sprzęgło do tej pory. Generalnie jak sie rozleci całkiem to nawet metra nie ruszysz. Jeździj... oszczędzaj... oberwuj.... a jak sie pogorszy diametralnie to niezwlekaj z wymianą. Te 4 tys które chcesz przejechać to takie pobożne życzenie.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
No właśnie to jest problem, że ja tym autem jeżdżę dopiero od miesiąca i zrobiłem już około 6000km. Poprzedni właściciel upieral się że te skakanie obrotów jest od przypchanego dpfa. Ogólnie sprzęgło pracuje ok, bierze tak jak powinno, dwumasy nie słychać no ale slizganie obrotów od wczoraj jest masakryczne. Chyba nie ma co się zastanawiać i trzeba zamawiać części i robić na miejscu. Znajomy mechanik na podstawie tego wideo mówił że to równie dobrze może być turbo. Brać tą hipotezę pod uwagę?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na podstawie "latającej" wskazówki obrotomierza można ocenić stan turbiny? :shock: niezły wróżbita, nie przypadkiem Maciej? :roll: masz spaloną tarczę sprzęgła, jeździj delikatnie, nie wciskaj gazu do dechy i na niskich obrotach, bo tak jak napisał mnichu możesz stanąć na trasie. Na razie do wymiany kompletne sprzęgło, oczywiście z dociskiem a dwumas okaże się przy demontażu czy nadaje się jeszcze do jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.