Skocz do zawartości

[3.0d, 218km] Duzy ubytek oleju silnikowego 5L-10k/km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem posiadam e 83 3.0 disel 218 km zapaliła sie kontrolka oleju na pomarańczowo sprawdzam stan oleju na bagnecie a ten słuchy czy mozliwe jest ze przez 10tys km spalił około 5.5 litra oleju jaka może być przyczyna spalania oleju

Edytowane przez Ucho85

Opublikowano

Popraw się trochę z tytułowaniem tematów, bo to juz któryś Twoj temat średnio z regulaminem, a potem admin toczy pianę.

[3.0d, 218km] Duzy ubytek oleju silnikowego 5L-10k/km

Przyczyn może być kilka. Najwcześniej ulega spalaniu przez uszkodzone pierścienie, masz DPF więc nie widzisz problemu i kopcenia. Może być tez problem uszczelki pod głowicą sprawdź płyn chłodzący. Bywa tak, że zamiast ubywać płyny, to go przybywa przez olej. Na koniec turbina ale to już byś czuł w mocy przy takiej ilości. Bywają nieszczelnosci przy odmie, na kolektorze czy nawet misce ale nie 5 litrów po 10k/km

Edytowane przez Wonski80

x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano
  • Autor
może przesadziłem z tymi 5 litrami z tego co mi widomo jezeli bagnet jest suchy to chyba 1 litr napewnozawsze w bloku silnika cos jest
Opublikowano

Zaliczysz kanał, sprawdzasz wycieki, miska, odma, kolektor. Jeśli nie masz dostępu do Inpa, możesz się podpiąć pod najprostszy interfejs przez bluetooth w telefonie i sprawdzić parametry tzn doładowanie turbiny, a także sprawdź jak dużo jest oleju na wężach Intercooler. Możesz też kupic test na allegro na obecność oleju w układanie chłodzenie. Na koniec ścianienie na tłokach manometrem. I przyczyna się znajdzie

Ten silnik miewał problem z blokiem, jego starszy brat (204km) jest żeliwny i bardziej wytrzymały, tutaj uszczelki często padały.

x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano
  • Autor
witam co do oleju to jeszce nie wiem z kad dopiero w srode na kanał ale po wlaniu leci dość mocno zostaje spora plama pod samochodem jakieś sugestiie