Skocz do zawartości

[318Ci] Auto samo gaśnie podczas jazdy, falowanie obrotów..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czytałem podobne posty na temat gaśnięcia samochodu podczas jazdy i koledzy pisali, że może to być czujnik położenia wału, ale u mnie sytuacja niestety wygląda trochę inaczej. Zacznijmy od danych samochodu jest to 318 Ci z 2000 roku, czyli silnik 1.9 118km z gazem. Pierwszą rzeczą jest to, że auto nie łapie temperatury, ale myślę, że wystarczy wymienić termostat, co o tym sądzicie? Drugą rzeczą są czasem falujące obroty, nie falują ciągle, czasem raz dziennie, czasem kilka razy, a czasem wcale, może to być wina gazu, może trzeba wyczyścić przepustnicę? Ostatnim problemem, a zarazem największym jest gaśnięcie auta podczas jazdy, dzieje się to tak średnio raz w tygodniu, a jak wygląda? Jadę sobie samochodem i nie zgaśnie jak mam na biegu czy coś w tym stylu, pierwszy raz podczas hamowania, miałem auto na biegu wcisnąłem sprzęgło i zacząłem hamować, obroty spadały co jest logiczne, tylko nie zatrzymały się na ok. 1tys. obrotów tylko spadły do zera i auto zgasło, drugą sytuację miałem gdy stałem na światłach i auto miałem na wolnych obrotach i zauważyłem, że zaczęły bardzo mocno falować, od +/- 300-400 do 1000 obrotów, dodałem gazu, żeby auto nie zgasło i pojechałem, ale później z ciekawości na biegu wcisnąłem sprzęgło obroty spadły i auto zgasło znowu, po każdej takiej sytuacji, samochód ma problem z odpaleniem, zazwyczaj odpala za 3-4 razem, może macie jakiś pomysł co to może być? W linkach dodaję zdjęcia z odczytu błędów z komputera, może komuś to pomoże.. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

2b08f1544a084ebagen.jpg

be110eac89ec4550gen.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno jak napisałeś masz do wymiany termostat, o czym informuje również błąd 115 (grzałka). Pozostałe dwa już nie są takie oczywiste, niska sprawność katalizatora (165) i zły skład mieszanki (141). Najważniejsze pojeździj na samej benzynie i zobacz czy problem zniknie, jak tak to instalacja do regulacji a jak nie to na początek do sprawdzenia szczelność dolotu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zły skład mieszanki paliwowej, czy to się tyczy do gazu? Oraz dolotu powietrza, paliwa? Przepraszam za banalne pytania, ale nie znam się tak kompletnie i dopiero się, że tak powiem "poznaje" z samochodami.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jezdzisz na gazie to zły skład dotyczy gazu, dlatego napisałem żebyś pojeździł na benzynie. Oczywiście dolot powietrza.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam nie zniknie, musisz go wykasować, ale jak to wina lpg to na pb silnik będzie pracował poprawnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No tak, tak, rozumiem, dobra pojeżdżę na benzynie i sprawdzę reakcję samochodu, także na tę chwilę bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Pojeżdżę i napiszę co zaobserwowałem.
Opublikowano
Dobra wszystko zaobserwowałem, pojeździłem na samej benzynie i tak naprawdę wszystkie problemy ustały oprócz tego, że silnik się nie nagrzewa, więc tak naprawdę była, to wina gazu. Lekko czasem obroty zafalowały na benzynie, jest jakiś sposób, żeby pozbyć się w ogóle tego falowanie, nawet minimalnego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może to być kwestia niewielkiej nieszczelności, trzeba szukać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL