Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Zakupiłem E39 1999r. Usterka nr.1 W aucie nie działa hmmm centralny zamek. Chcąc zamknąć samochód muszę wejść do środka z guzika zamknąć wszystkie drzwi wysiąść i kluczykiem zamknąć drzwi kierowcy (którymi wysiadłem) pilot też nie działa (i po włożeniu w drzwi kluczyka oraz zamknięciu, zamykają się tylko drzwi kierowcy). Usterka nr.2 kontrolka poduszki powietrznej została skasowana, po przejechaniu 3km i kręceniu się na fotelu zapaliła się ponownie. Usterka nr3 Z panelu kierowcy nie działa ustawienie prawego lusterka oraz nie mogę otworzyć szyby pasażera z przodu natomiast pasażer z przodu szybę może otworzyć sam swoim panelem, dalej z panelu kierowcy nie mogę otworzyć szyb pasażerów z tyłu, ale i oni sami też nie mogą. Proszę o pomoc.

Panel sterujący otwieraniem szyb i ustawiania lusterek kierowcy był wyjęty i włożony do innej bmw, panel działał prawidłowo.

Edytowane przez marek0905
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poczytaj o module komfortu. Jeżeli chodzi o poduszkę to trzeba sprawdzić na komputerze czego dotyczy błąd, jak wróciła po kręceniu się na fotelu pasażera to przyczyną jest mata zajętości, można ją wyłączyć i problem nie wróci.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ok. Będę szukał przyczyny, koleś który ją sprzedawał twierdził że przyczyną muszą być kable. Jak usterkę znajdę (chyba że nie poradzę sobie to elektryk) napiszę co bylo
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Auto oddałem do elektryka.

Usterka 2 została naprawiona (załamująca się mata, czy coś w tym stylu)

Usterka 3 hmmm i tutaj jest problem. Pilot działa (wystarczyło zaprogramować), szyby z tyłu w niewyjaśniony dla mnie sposób zaczęły działać. Auto oddałem do naprawy do elektryka z awarią: 1 poduszka powietrzna i 2 niedziałający panel kierowcy.

Elektryk awarię 1 zrobił, natomiast z awarią 2 jest problem.

Zamykając pilotem drzwi zamykają się wszystkie oprócz kierowcy, zamykając drzwi kluczykiem zamykają się drzwi tylko kierowcy.

Z panelu kierowcy mogę otworzyć tylko swoją szybę i ustawić tylko swoje lusterko. Z komputera można wysterować lusterko pasażera natomiast lusterko kierowcy nie można wysterować z komputera, wygląda to tak jak by drzwi kierowcy żyły samotnie i nie były powiązane z samochodem.

Elektrykowi wyskoczył błąd: panel. Błąd skasował, panel dalej nie działa, panel został podmieniony z innego e39 z innymi wejściami, elektryk przerobił, brakowało jednego pinu więc go dorobił, dalej te same objawy. Przejrzał kable i napięcia, mówi że jest wszystko w porządku i nie ma bladego pojęcia co się może dziać że nie działa.

Jeśli ktoś miał podobną usterkę to proszę o pomoc, gdyż naprawa dalsza została poddana i dalej zostałem z problemem.

Opublikowano
Problem rozwiązany. Elektryk stwierdził, że musi być uszkodzony kabel od przesyłu danych nie przy słupku (sprawdzał oglądał miejsca gdzie może pęknąć) lecz gdzieś na środku (z czyjejś winy. np przy montażu radia) poprowadził drugi nowy od drzwi do modułu i wszystko działa jak powinno.