Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Zakupiłem w poniedziałek 7ke . Samochód pracuje bardzo ładnie jednak strzela z wydechów a na komputerze jest błąd lambdy.

Przeszukałem internet i znalazłem tyle różnych opinii, że już zwariowałem.

udalo mi się odnaleźć ,że org to : 11781704259 .

interesują mnie produkty bosha. Wiele firm motoryzacyjnych jako główny element oferuje mi bosh o numerze:

258 003 810

Jednak jak doczytałem to wcale ta sonda nie musi zgrać się z moim autem.

W aucie są 2 sondy przed katalizatorem i mam zamiar wymienić oczywiście obie.

Czy posiadacie te sondy : 258 003 810 w swoich limuzynach ? a może mieliście juz problem z doborem i znacie rozwiązanie mojego problemu?

Proszę o szybką odpowiedz .

Opublikowano

Może masz dwie a może cztery sondy, dwie przed katem i dwie za katem, zależy od rocznika. Najlepiej sprawdzisz sobie tu:

https://www.etkbmw.com/

Wpisujesz VIN i masz pełny obraz części ( z numerami części) w swojej BMce.

U mnie też strzelał i czasem problem z uruchomieniem, padnięta była cewka na szóstym cylindrze i czujnik położenia wałka rozrządu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie,

Odkopuję temat... kupiłem te z końcówką 803 . W moim aucie są 2 sondy i obie wymieniłem mimo że jedna pokazywała błąd . Spalanie wróciło do normy jednak w dalszym ciągu strzela z wydechów. Kupiłem przewód do IMPY wiec będę ją testował przez kilka tygodni. Na razie sondy nie wyświetlają błędów wiec na początek mogę stwierdzić, że działają .

Zastanawiam się nad tymi elementami co napisałeś... czujnik na pewno pokaże mi komputer , powiedz jeśli możesz czy cewka jest elementem który da się sprawdzić przez pokładowy komputer ?

Jestem tu nowy... a to moje pierwsze bmw, byłem nastawiony negatywnie do tej marki jednak 7 v8 to zupełnie inny styl jazdy i przekonuje się z dnia na dzień coraz bardziej do tego auta ;) .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
cewka jak będzie uszkodzona, to będzie zauważalnie się chwiał, będzie też zapisany błąd konkretnego cylindra w sterowniku, i jak popatrzysz na parametry bieżące-korecje, też będzie to widać. Przez komputerek pokładowy cewki raczej nie zobaczysz