Skocz do zawartości

730D Webasto - internal EEPROM fault in control unit of SHZH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie odpala mi webasto w F01 3.0D z 2008 roku. Blad jaki sie pojawia w czasie diagnozy to: Internal EEPROM fault in control unit of SHZH.

000292.jpg

W akcji serwisowej jest napisane: Replace auxiliary heater. Nie jestem pewien w 100% czy aby na pewno trzeba wymienic cale webasto ale zaczynam sie rozgladac, ktore kupic.

W tym momencie mam pewien problem poniewaz wg VIN wyskakuje mi 8 roznych numerow. Pod maska mam naklejke z numerem: 000018031232 - Thermo Top V.

Wg ETK moze byc wsadzone 8 roznych piecow:

https://www.etkbmw.com/bmw/EN/search/selectCar/F01/Lim/BMW+730d/ECE/64_1660

Z historii ASO widze, ze juz grzebali w Webasto i wymieniali wiazke.

16.09.10 - 66 019 km - zamek drzwi tylnych lewych i prawych, pompa wody, płyn do układu chłodzenia, wiązka ogrzewania postojowego, diagnostyka i programowanie pojazdu, opony letnie Pirelli kpl, zmiana opon, wyważenie kół

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Temat ogarnięty, późno ale do przodu.

Wysłałem sterownik do Rzepina na naprawę + wgranie pliku wsadowego.

Do tego musiałem wymienić pompkę obiegową OEM 64129227717 (nowka 650 a uzywki na allegro 400-500 zl - szok :)). Pompke produkuje Buhler 9001733E i 7.24.020.211.04.

Gosc co zajmuje sie Webasto dobral mi pompke od VW. Ta sama pompka, wtyczka, otwory itd. Nr 25.2424.25.0003 i koszt 200 a nie jak do BMW 500 uzywki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wgranie pliku wsadowego.

No wlasnie w tym i byl sens mojego postu od 05.02.2018 .

Tylko ty masz szczęście - ponieważ nie do każdego proca jest wsad , ponieważ wiem skąd te wsady biorą.

Opublikowano
Mnie ciekawi skąd w ogóle bierze się owy błąd eeprom (checkum). Jest to usterka softu czy fizycznie elektroniki?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnie ciekawi skąd w ogóle bierze się owy błąd eeprom (checkum). Jest to usterka softu czy fizycznie elektroniki?

Kolego - eeprom to jest soft czy fizycznie elektronika? Myśle ze sam dasz odpowiedz na swoje pytanie. Albo google pomoże jak wpiszesz słowo eeprom.

Opublikowano

EEPROM, E²PROM (ang. electrically erasable programmable read-only memory) – rodzaj nieulotnej pamięci komputerowej. Pamięć EEPROM w odróżnieniu od pamięci EPROM może być kasowana tylko przy użyciu prądu elektrycznego.

Ciągle pozostaje moja ciekawość jak może soft samemu się wysypac. W moim aucie ktoś podnosił całe auto to i-level z 2013 i może wtedy coś poszło nie tak.

To tak samo jak mamy np sterownik silnika i nagle złapał by sam błąd oprogramowania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
EEPROM, E²PROM (ang. electrically erasable programmable read-only memory) – rodzaj nieulotnej pamięci komputerowej. Pamięć EEPROM w odróżnieniu od pamięci EPROM może być kasowana tylko przy użyciu prądu elektrycznego.

Ciągle pozostaje moja ciekawość jak może soft samemu się wysypac. W moim aucie ktoś podnosił całe auto to i-level z 2013 i może wtedy coś poszło nie tak.

To tak samo jak mamy np sterownik silnika i nagle złapał by sam błąd oprogramowania.

Wlasnie tak i jest - wysypalo soft i tyle, moze od skoka napiecia .

Znany problem oddawna, takze żadnych specjalistycznych firm tu nie trzeba , kto ma szal w tym - kazdy zrobie ! :reading:

Webasto - to nie jest skomplikowany system !

Opublikowano

To prawda, jak sie troche przyjrzysz zasadzie dzialania Webasto to nie jest to TOP wiedza. Jednak majac klucze nasadowe i ISTA/D :) nie wgram sobie nowego softu do Webasto. Probowalem zobaczyc czy moze ISTA/P widzi nowych soft dla IHKA ale mialem najnowszy sterownik a SHZH nie byl wyszczegolniony. Wiec pewnie inaczej sie to wgrywa.

Dziekuje Temsky za zaangazowanie w temacie.